ЦИА у потрази за идеалним кандидатом: Да не буде „превише бео“ и да заборави на друштвене мреже

© AP Photo / /Carolyn KasterЦИА
ЦИА - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка Централна обавештајна агенција објавила је рекламни видео са слоганом „Откријте ЦИА. Ваша земља рачуна на вас“ у којем се у улози шпијуна појављују само припадници етничких мањина. На тај начин агенција покушава да унесе разноликост у своје „превише беле редове“, пише француски лист „Поан“.

Други проблем за америчку агенцију јесте то што су кандидати и превише присутни на друштвеним мрежама, наводи лист, преноси РТ.

У чланку се наводи да ЦИА никада није имала потешкоћа у врбовању нових сарадника, да сваке године стиже велики број молби, али да се појављује и читав низ проблема.

Пре свега, како се потенцијални непријатељи све више фокусирају на сајбер-нападе и агенција више тражи сараднике управо из те области.

ЦИА традиционално ангажује дипломце престижних факултета, као то што је Јејл, али се зато суочава са проблемом једноликости међу кандидатима.

Према извештају из 2015. године виши руководећи кадар постао је „и превише бео“ и у томе треба тражити објашњење што су у новом рекламном клипу улогу добили искључиво Азијати, Индијци, Афроамериканци, при чему један од њих веома личи на бившег председника Барака Обаму и то чак и гласом, што, како се констатује, вероватно није случајно.

Додатан проблем представља и то што су потенцијални кандидати и превише присутни на друштвеним мрежама.

„Како сакрити шпијуна који на Фејсбуку дели детаље из живота почев од обданишта“, пише аутор чланка у којем се подсећа да је пре неколико година заменик директора агенције Дејвид Коен указао да тако нешто представља реалан проблем.

Управо је он био принуђен да одбије неколико перспективних кандидата који су се на друштвеним мрежама хвалисали „шпијунском каријером“.

Француски лист наводи и да је репутација ЦИА у последње време претрпела неколико удара. Пре свега, обавештајне службе на удару су критике председника Трампа, а поред тога, 2017. Викиликс је објавио на десетине тајних докумената у којима су детаљно описане методе којима се служи агенција.

Нова рекламна кампања је већ почела на радију и на јутјуб каналу ЦИА, а у једном од клипова појављује се и глумица Џенифер Гарнер која је играла шпијунку ЦИА у истоименој серији.

Агенција се ангажовала и на Твитеру и на Инстаграму како би привукла нове, младе кандидате.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала