Др Несторовић: Сад је прави тренутак да се разболите

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICОбраћање пулмолога Бранислава Несторовић након састанка
Обраћање пулмолога Бранислава Несторовић након састанка - Sputnik Србија
Пратите нас
Доктор Бранимир Несторовић, члан Кризног штаба, поново је у јавности иступио са контроверзним тврдњама везаним за природу и борбу против корона вируса.

Како поручује за „Српски телеграф“, све ово што се дешава код нас и те како има везе са причом о стварању колективног имунитета. А ако већ треба да се разболимо, сад је, каже, прави тренутак, објављено је на сајту „Републике“.

„Ако треба да се разболите, најбоље је сад да се разболите, када је вирус релативно слаб. Сад је много мањи проценат тешких пацијената. Кад погледате ’Врлдметерс’, видећете да тешких случајева има само један одсто. На почетку је било 81 одсто. Људи су били затворени и то је било добро јер су се много мање разболевали. Али нису стекли колективни имунитет. И сад је објављено да, на срећу, није потребан велики проценат колективног имунитета, Енглези кажу да је то отприлике 43 одсто. Прошле недеље објављена су два рада и подаци кажу да је 60-70 одсто људи у старту резистентно. То су младе жене, они који раде са децом, зато што у ствари деца имају те друге корона вирусе и то им пружа заштиту. Швајцарци су урадили велику студију и код њих је 60 одсто људи имало урођену резистенцију“, рекао је др Несторовић.

Он се осврнуо и на развијање антитела.

„А што се тиче антитела, показало се да тај тест није много поуздан. Само они са тешком клиничком сликом могу да развију антитела. Пацијенти са благим симптомима имају антитела веома кратко, две-три недеље, и изгубе се. Тако да тај тест даје много ниске резултате“, сматра Несторовић.

На питање да ли су тачне прича да се дистанцирао, или да су га избацили из кризног штаба, Несторовић је одговорио:

„То је сад лудило (смех). Нису ме избацили из кризног штаба. Мало сам се сам повукао јер ми немамо сад богзна шта да радимо. Нећемо враћати неке жестоке мере, нема потребе, било би бесмислено. Сад смо на састанку кризног штаба донели одлуку да се носе маске. Главна фаза епидемије је прошла. Ово сад ће, према мојој процени, трајати још једно две недеље јер ми смо сад у четвртој недељи пораста. После тога, чак и да се ништа не ради, креће пад. Осим тога, лето је, велике су врућине, људи се крећу много више. Покушавамо да скренемо пажњу млађима да не лудују“.

Несторовић истиче да су неозбиљне приче о фалсификовању података о броју умрлих и заражених.

„У ту табелу податке укуцавају доктори који су лечили пацијенте, не укуцавамо ми. Онај ко је лечио пацијента доставља податке ’Батуту’, ’Батут’ то укуцава у табелу, за сваког пацијента се бележи име, презиме, дијагноза, датум пријема, датум отпусне листе. Они оптужују цео здравствени систем, да су доктори намерно фалсификовали. Интересантно, исте оптужбе у Америци се износе на рачун Трампових лекара, потпуно иста прича, да ови смањују, они повећавају, то је образац. На крају баладе, чак и да јесте умрло 600 људи, то је добар резултат. Шведска има 6.000 умрлих, Холандија 11.000, то су земље наше величине. И да је било 600, то је признање здравственом систему. То није за пљување, јесте то дупло више, али и такав податак би био респектабилан. Македонија на два милиона становника има 200 преминулих досад“, рекао је Несторовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала