Откривена тајна сибирске тврђаве „намењена мистериозној кинеској принцези“ /фото, видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Средњевековна грађевина Пор-Бажин у јужном Сибиру, за коју се сматра да су је подигли Ујугури, старија је него што се мислило, показало је најновије истраживање. Њена намена и даље је мистерија за научнике.

Истраживачи Универзитета у Гронингену користили су посебну технику за датирање угљеника-14 и утврдили да је комплекс на 2.300 метара надморске висине на језеру Тере-Кол изграђен 777. године, две деценије касније него што се мислило.

„У комплексу су научници пронашли греду са шиљком из 775. године. Пошто су могли да утврде да је дрво посечено две године касније, комплекс је морао да буде изграђен 777“, наводи се у извештају у зборнику Национална академија наука.
© Sputnik / Александр Юрьев / Уђи у базу фотографијаРушевине древне тврђаве Ујгур из века Пор-Бажин из 8. века на острву језера Тере-Кол.
Откривена тајна сибирске тврђаве „намењена мистериозној кинеској принцези“ /фото, видео/ - Sputnik Србија
Рушевине древне тврђаве Ујгур из века Пор-Бажин из 8. века на острву језера Тере-Кол.

Открића поткопавају романтичну теорију да је ово краљевска летња резиденција, коју пропагира локални академик Демир Тулуш са Института за хуманистичке и друштвена и економска истраживања у Туви.

Он тврди да би утврђење могло бити летња палата изграђена за жену једног кана (татарског вође). Познато је да су се кинеске принцезе удавале за Ујгуре и туркијске канове, објаснио је.„Вероватно је једна таква принцеза требало да живи у овој палати, али нешто јој се догодило на путу довде и никад није дошла. Ово место је потпуно је напуштено после 30 или 40 година.“

Нова студија истиче да је Пор-Бажин изграђен као манихејски манастир, што је такође помињао Тулуш – али у тренутку кад је палата завршена, ова религија је нагло измодила.

„Године 777. на челу каганата био је Тенгри Богу Кан. Преобратио се у манихејство, гностичку религију која је била у оштрој супротности са званичном. Богу Кан је убијен током антиманихејске побуне 779. Све се то лепо поклапа са археолошким доказима. Вероватно је комплекс изграђен да служи као манихејски манастир и то објашњава зашто није коришћен након што су антиманихејци победили Богу Кана. Да је то била палата или тврђава, вероватније је да би се победници уселили.“

Упркос томе, изграђена је према захтевним одредбама својих древних дизајнера као тврђава спектакуларних размера. Спољни зидови били су високи десет метара, а широки 12 метара. Описана је као „тврђава слична кремљу“, чија је средишња конструкција била унутрашње двориште подржано са тридесет дрвених стубова на каменим подлогама.

Археолози су на гипсу зидова, џиновских капија и фрагмената спаљеног дрвета пронашли глинене табле са траговима људских стопала, избледеле цртеже у боји у ономе што је познато као „један од најтајанственијих археолошких споменика Русије“.

Руски научници утврдили су да на овом месту готово да и нема културног слоја.

Једва да су пронађени било какви докази о човековом присуству. Отуда и закључак да особа из високог друштва, за коју је саграђена, никада није живела овде. Нити било ко други.

​Главни археолог Ирина Аржанцева каже да кад би био случај да је кан са својом женом и слугама провео најмање једно лето у тврђави или да су овде живели монаси, оставили би слој земље, депоније, пуно артефаката. Међутим, древни подови откривени током ископавања готово да нису поремећени. Пронађена је само једна јама са пукотинама, где су пронашли једну сребрну минђушу са привеском – веома типичан мушки накит туркијских племена. Фрагменти три до четири керамичке посуде пронађени су на капији, на рампи. Можда их је оставио чувар или грађевинари.

 

​Није било система грејања нити камина на месту са оштром зимском климом, што значи да боравак зими није предвиђен.

Ипак, иако нико овде није живео, не само да је та палата била комплетно довршена – другим речима, није била полуизграђена, а затим напуштена – већ су на њој извршене поправке у годинама након подизања.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала