Научник демонстрирао колико је маска заиста ефикасна и шта ако кашљемо на дистанци /фото/

CC0 / пиксабеј / Корона вирус
Корона вирус - Sputnik Србија
Пратите нас
Доктор Рич Дејвис је на Твитеру показао резултате два експеримента која одлично илуструју како маска блокира капљице из наших уста и грла кад кијамо, певамо, говоримо, кашљемо.

Тест је показао да се бактерије највише шире кад кијамо или кашљемо, мање кад певамо или говоримо, али маска је у сваком случају успевала да их потпуно заустави.

​У другом тесту, Дејвис се бавио и дистанцом. Кашљао је на одређеној дистанци прво с маском, а онда без ње и посматрао у којој лабораторијској посуди ће се бактерије развити.

Показало се да сте без маске, ако нека особа кашље (чак и на само 15 секунди), безбедни тек на око два метра удаљености, док с маском нема опасности ни на мањој дистанци.

​“Свестан сам да овај пример не приказује ширење вируса, али колоније нормалних бактерија из мојих уста и грла показују како се шире велике респираторне капљице, попут оних за које се верује да углавном шире ковид 19 и како их маска блокира”, напоменуо је Рич Дејвис, чији је експеримент изазвао велику пажњу управо зато што на једноставан начин указује на важност ношења заштитне маске у актуелној ситуацији.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала