Пси као људи: Радни дани четвороножних спасилаца

© Sputnik / Vasiliy Batanov / Уђи у базу фотографијаПолицијски пас Кинолошког центра у Севастопољу
Полицијски пас Кинолошког центра у Севастопољу - Sputnik Србија
Пратите нас
Наћи човека испод рушевина зграде, зауставити граничног прекршиоца, ухватити лопова и вратити украдено. Ове и многе друге задатке спасиоци, граничари и полицајци решавају уз помоћ службених паса. Управо у јуну, пре 111 година је формирана прва руска одгајивачница за детективске псе.

Један од центара за обуку четвороножних стручњака смештен је на полигону ватрогасно-спасилачког центра у Москви. Спасилац и кинолог (стручњак за псе) Јулија Тихонова испричала је за портал мос.ру како пролазе тренинзи, а помагала јој је Дања — бели швајцарски овчар. 

„Овде постоји осам тимова за тренирање паса. У сваком се налази један кинолог и један пас. То су све наши лични пси. Водимо их кући и придружују нам се на дужности“, рекла је Јулија. 

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаЈедан од центара за обуку четвороножних стручњака смештен је на полигону ватрогасно-спасилачког центра у Москви
Пси као људи: Радни дани четвороножних спасилаца  - Sputnik Србија
Један од центара за обуку четвороножних стручњака смештен је на полигону ватрогасно-спасилачког центра у Москви

Гаџети и њух помажу

На полигону има много терена са имитацијом ванредних ситуација. На пример, платформа на којој пси тренирају да траже људе испод рушевина. Након обављеног посла, следи награда за пса, углавном нека посластица. 

„За њих је то игра, али истовремно они схватају да раде“, објашњава Јулија. 

Потрага за људима изгубљеним у шуми је главни део посла пса-спасиоца. Дања има само три године, али током своје службе већ је успео да спаси човека. Он се изгубио у дрвећу које је било оборено олујом, али је успео да позове спасиоце. 

Сада скоро сви телефони имају уграђени навигатор, али ни то не може увек да помогне да се изађе из шуме. Али када су познате приближне координате, можете да сузите радијус претраге. 

Кинолози такође користе паметне уређаје. На пример, на Дању каче навигатор, који помаже Јулији да види где се налази пас ако је потрчао далеко. Ово је веома корисно за рад на великим територијама, у густим шумама и када је ноћ. 

Како пси постају спасиоци

Обично пси долазе у службу кад имају једну и по до две године. У ово доба их је најбоље обучити, мада се могу дресирати и одрасле животиње. 

Дања је доспео у спасилачке воде још као штене. Када је Јулија отишла да одабере свог штићеника, он јој је одмах привукао пажњу. Али свидети се кинологу је само пола посла. Главно је проћи специјално тестирање. Није сваки пас погодан за претрагу. Пас не треба да буде агресиван, ни да се боји других људи. Поред тога, псу треба да буде занимљиво то што ради. 

„Црвени“ одлази у пензију - Sputnik Србија
Једини полицијски пас расе корги у Русији одлази у пензију

Тестирањем се утврђују способности животиње и дају се препоруке на основу резултата. Ако пас није погодан за потрагу људи, он се може користи за проналажење експлозива или за спашавање људи на води. 

Да би четвороножни спасиоци били у форми, потребно их је стално тренирати. За то на полигону постоје различите справе и машине. Поред тога, кинолози и пси сваке недеље одржавају тренинг на терену у шумама, напуштеним зградама и рушевинама. 

Пси полажу тест за квалификацију једном годишње. То укључује испите за послушност, спретност, тражење жртава у природном окружењу и техногеном објекту. 

Шта уме кинолог?

„Када сам почела да радим као спасилац-кинолог, схватила сам да та професија није ништа лакша од обичног спасиоца. Много времена трошите на тренинге. Поред тога, нисте одговорни само за своје способности, него и за способности свог пса“, каже Јулија Тихонова. 

Спасилац-кинолог поседује много вештина. На пример, знања из топографије или оријентација по звездама (у случају да уређају престану да раде). Поред тога, човек који је у потрази мора да разуме как размишља изгубљена особа. 

„Кинолог такође мора да разуме како се шири мирис, како „функционише“ ваздух. Потребно је прорачунати куда можете поћи са псом, где треба да му помогнете, и где ни у ком случају не би требало да га пустите“, истиче Јулија Тихонова. 
Пси су као људи

Дружељубивост паса за потрагу омогућава им да учествују у добротворним пројектима. На пример, кинолози са својим кућним љубимцима посећују децу која се лече у болницама и причају им о послу спасилаца. Псима се свиђа дружење са децом.

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаПсима се допада дружење са децом
Пси као људи: Радни дани четвороножних спасилаца  - Sputnik Србија
Псима се допада дружење са децом

Између паса такође постоје односи који су слични људским. Са некима су пријатељи, а некога од колега не подносе. Али то не утиче на њихов посао. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала