„Обуздати Русију“: Трамп одобрио план о премештању америчких снага из Немачке

© AP Photo / Cliff OwenПредседник САД Доналд Трамп
Председник САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп одобрио је план о премештању 9,5 хиљада војника из Немачке. Они ће бити дислоцирани у циљу „обуздавања Русије“.
„Министар одбране (Марк Еспер) и председник Здруженог комитета начелника штабова америчке војске (Марк Мили) јуче су информисали председника о плановима премештања 9,5 хиљада војника из Немачке. Одобрени предлог не само да одговара директиви председника, већ ће и појачати обуздавање Русије, пружиће гаранције савезницима, побољшаће стратешку и оперативну флексибилност Америке у Европи“, саопштио је портпарол Пентагона Џонатан Хофман.

Истиче се да ће министар и председавајући Здруженог комитета начелника штабова одржати брифинге у одговарајућим одборима Конгреса на ту тему.

Војници Русије и Америке - Sputnik Србија
Русија има спреман одговор на америчко „обуздавање“

Како је „Вол стрит џорнал“ раније известио, администрација Доналда Трампа је наложила Пентагону да до септембра из Немачке повуче минимум 9,5 хиљада војника. У указу који је потписао Трампов саветник за националну безбедност Роберт О` Брајан се такође захтева да смањи укупан  број америчких снага у тој земљи до 25 хиљада.

Истовремено, пољски портал „Газета правна“ пренео је да ће САД пребацити у Пољску не једну, него две хиљаде војника. Како се истиче, САД „планирају да у Пољску пребаце око 30 ловаца Ф-16“.

Тренутно је у Немачкој стационирано 52.000 припадника америчких снага, а према речима неких званичника, одлука Вашингтона има за циљ да казни Берлин због тога што не издваја довољно финансијских средстава за одбрану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала