Ангела Меркел: „Северни ток 2“ мора бити завршен

Пратите нас
Америчке санкције против гасовода „Северни ток 2“ нису у складу с правном регулативом Берлина, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел. „Сматрамо да је тај пројекат неопходно завршити и у том кључу ћемо радити“, рекла је Меркелова обраћајући се посланицима Бундестага.

Она је поновила да је „Северни ток 2“ економски пројекат, који има и „политички чинилац“.

„Због тога се Немачка толико заложила да се закључи споразум према којем се Украјина не може искључити из транзита руског гаса и транзитних царина“, нагласила је немачка канцеларка.

Шредер: Санкције против савезника у НАТО-у – потез без преседана

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер сматра да најављене америчке санкције против „Северног тока 2“ угрожавају транснационално партнерство и да је неопходна парламентарна дискусија с Конгресом САД како би се ишчупали „посебно отровни зуби“ новог санкционог пакета.

Шредер је данас учествовао у јавној расправи Комитета Бундестага за економику и енергетику, посвећеној ситуацији у вези с изградњом гасовода.

Према његовим речима, Вашингтону треба дати до знања да је „таква комуникација с Европом противна интересима безбедности“ самих САД.

Шредер је, такође, рекао да ово није први покушај Вашингтона да се меша у економску политику Немачке, а да власти у Берлину доследно одбијају екстериторијалне санкције. Шредер је нагласио да „Северни ток 2“ није руски него европски пројекат, у којем је ангажовано више од 120 компанија, као и да је укупна вредност већ реализованих улагања 12 милијарди евра.

„Санкције САД, према томе, морају бити укинуте, како у нашим, тако и у европским интересима“, рекао је Шредер.

Бивши немачки канцелар је додао да санкције против савезника у НАТО-у у време економске кризе нису ништа друго него свесно раскидање трансатлантског партнерства, напад на европску економију, недопустиви напад на суверенитет Европске уније и енергетску безбедност Западне Европе.

Немачки МИП: Америчке санкције грубо нарушавање суверенитета ЕУ

И представници Министарства иностраних послова и Бундестага Немачке, државни секретар Нилс Анен и парламентарни секретар у Министарству економије Немачке Томас Барајс, оштро су негодовали због најављених америчких санкција против „Северног тока“.

„Треба имати у виду да ће тај нацрт закона ускоро бити усвојен. Недвосмислени став Владе Немачке је заснован на томе да је реч о грубом нарушавању суверенитета Европске уније“, изјавио је Анен, подсетивши да су у пројекту ангажоване компаније из Немачке, Француске, Холандије, Аустрије.

Барајс је навео да је су нове америчке санкције „случај без преседана у партнерским трансатланским односима“ Европске уније и САД.

Шеф Комитета Бундестага за економију и енергетику Класу Ернст рекао је након расправе у парламенту да Берлин не намерава да прети САД због најављених санкција „Северном току 2“, али да је спреман да размишља о санкцијама, уколико не буде другог решења.

Изградња „Северног тока 2“

САД, које нуде свој природни течни гас Европи, редовно иступају против руског гасног пројекта. Крајем прошле године америчке власти су усвојиле одбрамбени буџет који подразумева увођење санкција компанијама које учествују у реализацији „Северног тока 2“. Одмах након тога швајцарска компанија „Алзеас“ је саопштила да обуставља поставку цеви за гасовод.

Москва наглашава да пројекат има искључиво економски карактер и да је у складу с европским интересима. Пројекат подржавају Немачка и Аустрија, којима су потребне поуздане испоруке енергента. За изградњу гасовода се залаже и Норвешка, чијој влади припада 30 процената акција компаније „Кварнер“, једног од извођача радова.

„Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, преко Балтичког мора, до Немачке.

Раније су конгресмени Републиканске и Демократске партије САД поднели на разматрање Представничком дому САД нацрт закона који подразумева појачавање санкција усмерних против пројекта „Северни ток 2“. Почетком јуна Сенату САД био је поднет још један нацрт закона против гасовода, који подразумева санкције осигуравајућим компанијама које сарађују с бродовима ангажованим у постављању цеви за гасовод.

Агенција Блумберг је раније саопштила да немачке власти припремају одговор, уколико Бела кућа буде реализовала своју претњу додатним санкцијама против „Северног тока 2“.

У документу Министарства економије Немачке наводи се да би нове америчке санкције могле да погоде знатан број европских компанија и банака, као и државне организације. Влада Ангеле Меркел разматра план о координисаним дејствима Европске уније, наводи агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала