Астрономи у чуду због звезде која је мистериозно нестала

CC0 / Пиксабеј / Експлозија звезде
Експлозија звезде - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Астрономе већ неко време збуњује нестанак џиновске звезде коју су посматрали, па се питају да ли је могуће да се претворила у црну рупу, а да претходно није експлодирала у супернову, што се по досадашњим научним сазнањима – не дешава.

Претварање звезде у супернову био би уобичајен завршетак животног века једне звезде, а ако се претпоставка покаже тачном, биће то први пример џиновске звезде која је престала да постоји на овај начин, пише Би-Би-Си.

Телескопи АЛМА на Андима - Sputnik Србија
Нова џиновска галаксија откривена на ивици Универзума (фото, видео)

Резултати недавне научне студије објављене у стручном часопису „Месечна обавештења краљевског астрономског друштва“ указују на још једну могућност, а то је да се звезда једноставно улегла, односно улубила јер је делимично прекривена прашином.

Проучавана звезда налази се у удаљеној галаксији Кинман дварф, у сазвежђу Водолије, и од Земље је удаљена око 75 милиона светлосних година. Ова џиновска звезда спада, или је спадала у такозване „плаво-беле промењиве звезде“.

Од Сунца је већа око два и по милиона пута. Такве су звезде нестабилне и повремено показују драматичне промене када је посреди количина светлости коју емитују у разним таласним дужинама свога спектра.

Од 2001. до 2011. године џиновску су звезду проучавали бројни астрономи, који су закључили да је у одмаклој фази развоја. Галаксија Кинман дварф превише је удаљена да би астрономи могли да проучавају сваку од њених звезда посебно, али могу детектовати знакове њиховог постојања.

Група астронома с даблинскога Тринити колеџа, коју је водио докторанд Ендру Алан, почела је да прати удаљену галаксију Кинман дварф како би сазнала више о томе на који начин џиновске звезде завршавају живот.

Но у једном тренутку телескопом више нису успели да пронађу знакове њеног постојања. „Изненадило нас је кад смо приметили да је звезда нестала!“, казао је Алан.

Додаје како би било „врло неуобичајено да тако велика звезда нестане без експлозије у супернову“.

Једнорука патуљаста галаксија NGC 4625, на 30 милиона светлосних година од сазвежђа Ловачки пси (Canes Venatici) - Sputnik Србија
НАСА: Хабл снимио спиралну галаксију НГЦ 2903

Велике ерупције

Ранија испитивања указују на то да су се на њеној површини одвијале велике ерупције током којих су неки делови звезде нестајали. Стручњаци вјерују да су ерупције престале након 2011.

Плаво-бела промењива звезда попут ове подложна је експлозијама током живота. У том случају оне губе масу, а интензитет светлости коју емитују досеже максимум.

На темељу досад уочених сценарија нестанка звезда, астрономи имају два потенцијална објашњења за изостанак супернове.

Могуће је да звезда и није нестала, већ се због експлозија смањио интензитет њене светлости, а звезду је притом делом прекрила прашина.

По другом објашњењу звезда се могла претворити у црну рупу, а да притом није експлодирала у супернову. Ако се та претпоставка покаже тачном, астрономи кажу да би се радило о врло реткој појави која би значила новост у научном поимању начина на који џиновске звезде завршавају животни век.
Уметнички утисак о огромној, прашњавој галаксији. Ово је слично ономе како је Икс-Ем-Ем 2599 изгледала у видљивој светлости када је формирала своје звезде - Sputnik Србија
Научници не знају у шта ће се претворити ултрамасивна галаксија која је рађала хиљаду звезда

Сценарио с црном рупом означио би „први случај џиновске звезде која је живот завршила на овакав начин“, каже Алан. Коаутор студије, научник Хосе Грох сматра како је „могуће да је уочена мирна смрт једне од највећих звезда из оближњих галаксија“.

Сада је пред научницима посао проналаска довољног броја доказа којима би поткрепили своје претпоставке, преноси портал 24 сата.

Европска јужна опсерваторија (ЕСО) требало би да до 2025. пусти у рад велики телескоп (ЕЛТ), који ће вероватно пружити детаљнији увид у звезде галаксије Кинман дварф и допринети решењу свемирских мистерија попут ове.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала