Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Осули паљбу: Пентагон и Помпео оптужују Русију за подржавање талибана

© AP Photo / ALLAUDDIN KHANГрупа талибанских бораца снимљених октобра 2006. у провинцији Забул у Авганистану. Њихов командант је новинару агенције АП рекао да ће се "устаници" борити против "хришћанске" војске све док ова не напусти Авганистан.
Група талибанских бораца снимљених октобра 2006. у провинцији Забул у Авганистану. Њихов командант је новинару агенције АП рекао да ће се устаници борити против хришћанске војске све док ова не напусти Авганистан.  - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон је објавио извештај о безбедности у Авганистану у коме се наводи да је Русија политички подржавала авганистански радикални покрет „Талибан“, док државни секретар САД Мајк Помпео тврди да Москва десет година продаје стрељачко оружје талибанима.

Министарство одбране САД сматра да Русија подржава мировне споразуме са талибанима како би спречила дугорочни боравак америчких војника у Авганистану.

„Русија ће вероватно наставити да подржава напоре САД у правцу помирења са талибанима, у нади да ће то спречити дугорочно војно присуство САД у Авганистану“, наводи се у извештају о безбедности у Авганистану, који је објавио Пентагон.

Како се наводи, „Русија је политички подржавала талибане како би појачала свој утицај у тој групи, ограничила западно војно присуство и подстакла операције у борби против ДАЕШ-а, иако Русија званично негира умешаност у то“.

Међутим, у извештају Пентагона не наводи се да је Русија продавала оружје талибанима или да им је плаћала за нападе на америчке војнике, како су писали медији. Ипак, Помпео тврди другачије.

Руси угрожавају животе Американаца

„Чињеница да Русија делује у Авганистану на начин који противречи САД, није новост. Руси 10 година продају талибанима стрељачко оружје, што угрожава животе Американаца. Ми смо се противили томе. Сваки пут када сам се састајао са својим руским колегом говорио сам: 'Прекините са тим'“, рекао је Помпео на прес-конференцији.

Државни секретар је додао да се руски и амерички интереси у Авганистану делимично поклапају, у томе што су усмерени на смањење терористичке претње.

Помпео није желео да коментарише вести у медијима да је Русија наводно платила талибанима за нападе на америчке војнике у Авганистану.

Раније је лист „Њујорк тајмс“ објавио да је извесна јединица руске војно-обавештајне службе, наводно, подстицала талибане да нападају међународну коалицију у Авганистану. Министарство иностраних послова Русије назвало је наводе америчког листа лажним вестима, а тврдње америчког листа оповргли су и талибани. Амерички председник Доналд Трамп и Пентагон саопштили су да немају информације о тврдњама које износе медији. Трамп је изјавио да је прича о наводној завери Русије и талибана измишљена како би се њему нанела штета на предстојећим изборима. 

Споразум САД и талибана

Подсетимо, крајем фебруара САД и талибани потписали су мировни споразум којим је окончан рат у Авганистану после 18 година, најдужи који су САД водиле у својој историји.

Споразумом, чијем је потписивању присуствовао и амерички државни секретар Мајк Помпео, предвиђено је да ће САД и НАТО повући све војнике из Авганистана у року од 14 месеци, а међуавганистански дијалог би требало да почне у марту после договора о  размени заробљеника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала