Спутњик на бирачким местима: Русија гласа за промене Устава

© Sputnik / Оливера ИкодиновићГласање за измене Устава Русије
Гласање за измене Устава Русије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Русији је данас последњи дан гласања за измене Устава, који ће, између осталог, омогућити Владимиру Путину да се, ако пожели, поново кандидује за председника 2024. године, на два мандата по шест година, а због пандемије вируса корона на свим гласачким местима предузете су и све мере заштите здравља грађана.        

На сваком гласачком месту грађанима се на улазу мери температура, обезбеђени су антисептици, као и заштитне маске, рукавице и оловке за једнократну употребу, које су упаковане у херметички затворену кесицу. Исто тако, посматрачи, новинари и чланови изборних комисија су у обавези да носе маске и рукавице, а претходно су и тестирани на вирус корона.

Поред тога, кабине су постављене на безбедној удаљености и на сваком гласачком месту обележени су граничници како би се држало препоручено растојање од једног метра.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМере опреза на бирачком месту током пандемије вируса корона
Спутњик на бирачким местима: Русија гласа за промене Устава - Sputnik Србија
Мере опреза на бирачком месту током пандемије вируса корона

Сваки Московљанин добија и беџ и сертификат „Милион награда“ за плаћање роба, услуга, паркинга и попуста у ресторанима. Припремљено је два милиона награда вредности од једне до четири хиљаде рубаља.

Због гласања 1. јул је проглашен нерадним даном у Русији, а с обзиром да је гласање  због епидемије вируса корона почело још 25. јуна, нема гужви на гласачким местима.

Гласачи са којима је Спутњик разговарао углавном су имали исти став – да гласају „за лепшу и светлију будућност“, „стабилност“ и „боље сутра“.

Вадим Антонов, председник комисије на гласачком месту у тржном центру „Афимол“ у Москва Ситију, рекао је за Спутњик да све протиче у најбољем реду, да је велики број људи изашао на гласање и да нема забележених никаквих неправилности.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићБирачко место за гласање о изменама Устава
Спутњик на бирачким местима: Русија гласа за промене Устава - Sputnik Србија
Бирачко место за гласање о изменама Устава

„Гласање ће бити завршено у 20 часова, а неколико сати касније, након што се преброје гласови, знаћемо и исход гласања“, додао је Антонов.

Анкета Сверуског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ) показала је да ће 76 одсто грађана на изјашњавању о измени Устава Руске Федерације рећи „да”, док се 23,6 одсто грађана у анкети на бирачким местима изјаснило против измена Устава.

На гласачком листићу мора да се гласа за све измене у комплету, бирајући између „да“ или „не“.

Посматрачи из Србије

У Русији се налази и троје посматрача из Србије: одборница Скупштине града Београда Драгиња Влк, заменик директора канцеларије за КиМ Дамјан Јовић и представник секретаријата председништва Никола Савић, који су обишли више од 35 гласачких места у Москви и Санкт Петербургу.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПосматрачи из Србије на гласању за измене Устава у Русији
Спутњик на бирачким местима: Русија гласа за промене Устава - Sputnik Србија
Посматрачи из Србије на гласању за измене Устава у Русији

„Измена Устава у Руској Федерацији је посебан догађај и привлачи велику пажњу светске јавности, због чега је присутан и велики број међународних експерата из великог броја земаља Европе и света. До данас је велики број грађана искористио своје гласачко право. Због пандемије гласање за измене Устава у Русији трају седам дана, док је у Москви и Нижњем Новгороду омогућено и електронско гласање. Цео процес протиче уз све мере заштите од вируса ковид 19, као што је то био случај пре 10 дана у Републици Србији. Засад нема апсолутно никаквих примедби. На бирачком месту на ком гласа председница Савета Федерације Валентина Матвијенко, примера ради, излазност је чак преко 81 одсто“, рекла је Влкова за Спутњик.

Влкова наводи да се на сваком гласачком месту врши дезинфекција објеката на сваких два сата, а сами посматрачи на сваких сат мењају маске. Такође, на гласачким местима обезбеђене су и специјалне просторије за изолацију, где може да гласа онај ко има повишену телесну температуру.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићПосматрачи из Србије на гласању за измене Устава у Русији
Спутњик на бирачким местима: Русија гласа за промене Устава - Sputnik Србија
Посматрачи из Србије на гласању за измене Устава у Русији

„Та соба се налази углавном на уласку у објекат, како евентуално заражена особа не би имала никакав контакт са другим људима који се нађу на том бирачком месту. У целој Русији било је свега неколико случајева да је неко дошао на гласачко место са температуром. Углавном ти људи гласају од куће, комисија им долази на врата и носи запломбирану урну, запечаћен пакет и сва средства за дезинфекцију“, каже Влкова.

Шта доноси измена Устава

Изјашњавање је требало да буде одржано 22. априла, али је одложено због вируса корона како би се избегао масовни долазак грађана у јеку пандемије. Из истог разлога, да би се избегле гужве, места за гласање отворена су још у четвртак. Гласа се на 96.000 гласачких места у Русији и још 254 у иностранству, у 144 земље. Право гласа има 108,6 милиона грађана Русије.

Путин није искључио могућност да се кандидује за председника у случају да се усвоје уставни амандмани, али је такође и више пута рекао да ће Устав бити промењен само ако то потврди народ Русије.

Промена Устава предвиђа и да на власти у Русији могу бити само патриоте – званичници не могу радити за интересе других држава, имати двојна држављанства и рачуне у страним банкама.

Поред тога, у предлогу промене Устава се тражи да нико не може да отуђи ниједан део руске територије, што значи да ће Крим и Курилска острва на која претендују Украјина и Јапан бити максимално заштићени.
Амбасада Русије у Београду - Sputnik Србија
Гласање о изменама Устава Русије и у амбасади РФ у Београду, гласао и Боцан-Харченко

Измене, између осталог, предвиђају и социјалне гаранције које подразумевају усклађивање пензија са личним дохоцима запослених, као и да минимална зарада не сме да буде нижа од границе сиромаштва, увођење схватања брака као заједнице мушкарца и жене и да дете мора да има маму и тату, а не родитеља број један и два. Осим породичних вредности, измене предвиђају и увођење „вере у Бога“, право сваког на медицинску помоћ, очување природних богатстава и културног наслеђа итд.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала