Српски држављани и даље не могу у Аустрију, Немачку...

© AFP 2023 / DPA / PETER KNEFFELНемачко-аустријска граница, јун 2015. године
Немачко-аустријска граница, јун 2015. године - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Један део земаља чланица Европске уније, укључујући Аустрију, Словенију и још неке, одлучиле су да не уваже препоруку Европске комисије о уклањању ограничења за улазак у ЕУ за грађане Србије и осталих земаља региона од данас, 1. јула.

Аустрија је одлучила да не отвара границе за улазак грађана Србије, као и других земаља Западног Балкана, осим својим држављанима који долазе из тих земаља, али је за њих обавезан 14-дневни карантин или Пи-Си-Ар тест.

Словенија такође није отворила границе за држављане Србије упркос препоруци Комисије, коју је та држава обавестила да се услови за улазак у Словенију не мењају и да остају исти као до сада, речено је Танјугу у Амбасади Словеније у Београду.

Србија остаје на словеначком црвеном списку епидемиолошки ризичних држава, зато све који путују из Србије у Словенију чека 14-дневни карантин, наводи се на сајту амбасаде.

Мађарска је међу земљама које су отвориле границе за наше држављане.

За улазак у ту земљу не постоје специфични захтеви за улазак, наводи се у одговору амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера.

Како је додао, свих девет прелаза је отворено и српски држављани могу и без теста и без карантина, значи безусловно, да уђу у Мађарску.

Кад је реч о земљама изван ЕУ, у одговору швајцарске амбасаде рекли су да званичну информацију немају, а држављани Србије су упућени да редовно прате интернет сајт око даљих упутстава.

Од данас нема више рестрикција по питању уласка српских држављана у Италију и није потребно образложити разлоге путовања, али ће у наредних 14 дана на снази бити мера обавезне самоизолације и медицинског надзора, наводи се у одговору италијанске амбасаде за Танјуг.

Како се додаје, министар здравља те земље, а на основу препорука ЕК, усвојио је мере прилагођавања италијанских правила новом европском оквиру, те и даље постоји обавеза самоизолације и медицинског надзора у трајању од 14 дана.

„Ове мере се односе на све земље које се налазе на такозваној ’зеленој листи‘, коју је јуче одобрио Брисел (обухваћена је и Србија). Ове мере, које ступају на снагу данас, биће поново размотрене за 14 дана“, стоји у одговору.

Додаје се и да ће за улазак у Италију бити потребно попунити формулар који ће бити доступан на сајту Амбасаде, као и на сајту Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије.

У одговору хрватске амбасаде каже се да је Штаб цивилне заштите Хрватске донео одлуку „о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Републике Хрватске, која се примењује од 1. до 15. јула 2020. године“.

Од тога су, додаје се, изузети здравствени радници, сарадници и истраживачи, стручњаци за бригу о старијима, прекогранични радници, они који захтевају хитно медицинско лечење...

Такође, како се наводи, особама које путују у Хрватску препоручује се претходна најава уласка у ту земљу коришћењем апликације, ради што бржег преласка границе.

За улазак у Холандију нема ограничења, те стога грађани Србије безусловно могу ући у ту државу, и без теста и без обавезног карантина, речено је из холандске амбасаде у Србији.

„Подразумева се да су сву путници у обавези да поштују мере и обавезе које се примењују у Холандији“, наводи се.

У Румунији су још увек на снази одредбе о општој забрани уласка страних држављана из земаља које нису чланице ЕУ, а улазак је страним држављанима из земаља које нису чланице ЕУ је дозвољен само онима који су чланови породица румунских држављана или држављана из других држава чланица ЕУ или Европског економског простора са пребивалиштем у Румунији, затим странцима који поседују дозволу за боравак или дугорочну визу, особљу дипломатско конзуларних представништва или међународних организација, путницима у транзиту или онима који путују из хитних или хуманитарних разлога.

Сва лица која улазе у Румунију из Србије, без обзира на држављанство, у обавези су да поштују рестриктивну меру 14 дана изолације у кућним условима, наводе у Амбасади.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала