Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Трамп: Амерички обавештајци негирају „заверу Русије с талибанима“

© AP Photo / Alex BrandonПредседник САД Доналд Трамп
Председник САД Доналд  Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Многи у америчкој обавештајној служби сматрају да Русија уопште није била у „завери“ с талибанима, изјавио је председник САД Доналд Трамп.

„Из онога што сам чуо, а ја добро чујем, многи људи у обавештајној служби сматрају да тога уопште није било. Мислим да је то просто обмана новина и демократа. Слажем се с људима из обавештајних служби. Да се то догодило, и Руси би за то чули, и други који су умешани би чули за то“, рекао је Трамп за телевизијски канал „Фокс бизнис“.

Лист „Њујорк тајмс“ је раније, позивајући се на анонимне представнике америчких обавештајних служби, објавио текст у којем је наведено да је руска војно-обавештајна служба нудила награде талибанима за нападе на америчке војнике у Авганистану, као и да је председник САД Доналд Трамп информисан о томе.

Затим је у новом тексту лист навео, позивајући се на изјаве три извора, да су амерички званичници пресрели електронске податке о финансијским трансакцијама с банкарског рачуна који, наводно, контролише руска војно-обавештајна служба, на рачун повезан с талибанима.

Зграда америчког Сената у Вашингтону - Sputnik Србија
Американци предлажу увођење санкција Путину

Ова чињеница, како наводи „Њујорк тајмс“, један је од доказа о томе да је Русија, наводно, награђивала борце у Авганистану за убиства америчких војника.

Амбасада Русије у САД затражила је од америчких власти да адекватно реагују на претње које су почеле да стижу на адресу руских дипломата због вести о Русији и Авганистану.

Министарство иностраних послова Русије је медијска саопштења окарактерисало као лажне вести. Трамп је навео да је чланак „Њујорк тајмса“ наручен и саопштио да америчка обавештајна служба није разматрала информацију америчког листа као веродостојну.

Трампов саветник за националну безбедност Роберт О'Брајен је раније изјавио да оптужбе о „завери Русије с талибанима“ које су објављене у штампи нису потврдиле америчке специјалне службе. Представник Пентагона је додао да његов ресор не располаже потврдама „завере“.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је навео да је реч о лажним оптужбама, а на питање новинара да ли је Трамп о томе разговарао с председником Русије Владимиром Путином Песков је одговорио негативно.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала