Русија, Турска и Иран осудиле одлуку САД о Голанској висоравни

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаХасан Рохани, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин
Хасан Рохани, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија, Турска и Иран су осудили одлуку САД о окупираној сиријској територији Голанска висораван, нагласивши да то представља опасност за безбедност, наведено је у заједничком саопштењу председника три државе, објављеном на сајту Кремља.

„Осудили смо одлуку америчке администрације у вези с окупираном сиријском територијом Голанска висораван, која представља грубо нарушавање међународног права и угрожава регионални мир и безбедност“, наведено је у саопштењу Владимира Путина, Хасана Роханија и Реџепа Тајипа Ердогана.

Председник САД Доналд Трамп раније је потписао декларацију о признавању суверенитета Израела над Голанском висоравни, током сусрета с израелским премијером Бенијамином Нетанјахуом.

Током Шестодневног рата 1967. године Израел је одузео Сирији Голанску висораван и окупирао је, а 1981. године једнострано прогласио анексију те територије.

Напади Израела на Сирију дестабилизују ситуацију у региону

У саопштењу је, такође, наведено да Русија, Турска и Иран сматрају да израелски напади у Сирији дестабилизују ситуацију у тој земљи и да воде расту напетости.

Додаје се да Русија, Турска и Иран не прихватају незаконито отимање прихода од нафте који треба да припадну Сирији.

„Размотрена је ситуација на северо-истоку Сирије и наглашено је да је постизање стабилности и безбедности у том региону могуће само на основу поштовања суверентитета и територијалне целовитости земље“, наведено је у заједничком саопштењу.

Владимир Путин, Хасан Рохани и Реџеп Тајип Ердоган одржали су данас видео-самит о Сирији.

Видео-конференцију је отворио ирански председник, објаснивши да директан сусрет председника три земље није било могуће одржати због пандемије вируса корона.

Путин је рекао да су америчке санкције против Сирије незаконите и да само стварају додатне проблеме и подривају привреду Сирије.

Рохани је се надовезао на ту изјаву, напоменувши да САД користе природне ресурсе Сирије под изговором борбе против тероризма, као и да „терористичке“ америчке снаге треба да напусте цео Блиски исток. Он је такође рекао да су саопштења званичног Вашингтона о намери да се бори против тероризма лажна, што је потврдио убиством генерала Касема Сулејманија.

„Незаконито присуство окупационих америчких сила у Сирији је дестабилизујући фактор за ту земљу, као и за цео регион. Поред тога, илегалне акције Американаца у нафтним подручјима Сирије фактички су пљачка богатства сиријског народа“, рекао је Рохани.

Истовремено, руски лидер је истакао да је један од главних циљева данашње видео-конференције заједничка анализа тренутног стања у тој земљи.  

„Реч је, превасходно, о наставку борбе против међународног тероризма, а треба и размислити које још мере су потребне како би се елиминисале постојеће терористичке групе“, рекао је он.

Стабилизација у Идлибу

Једна од тема састанка била је ситуација у Идлибу, а Путин је с тим у вези оценио да се ситуација значајно стабилизовала.

„Наравно, нису још увек сви задаци решени (у Идлибу), није све учињено, али предузети напори ипак доносе резултате. На пример, од када је уведен режим прекида ватре ситуација у зони деескалације се значајно стабилизовала“, изјавио је он.

Он је захвалио Роханију за позив на трилатерални самит о Сирији у Техерану и потврдио да је спреман да лично присуствује када за то буду створени неопходни услови.

Према његовим речима „трио“ - Русија, Турска и Иран - могао би много да учини у сфери постконфликтног уређења у Сирији, имајући у виду обнављање економије и социјалне сфере, као и повратка избеглица. Према његовим речима, већ су створени предуслови за стабилно политичко и дипломатско регулисање ситуације у Сирији.

„Заједно смо заиста пуно успели да урадимо. Смањен је ниво насиља, постепено се враћа миран живот, а оно што је најважније – створени су предуслови за стабилно политичко и дипломатско регулисање засновано на резолуцији 2254 Савета безбедности“, рекао је он.

Анкара: Учинићемо све како би Сирија очувала територијални интегритет

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће Турска учинити све како би се очувао територијални интегритет Сирије.

„Желео бих да да се у Сирији што пре успостави мир, ред и безбедност, и ми ћемо урадити све што је до нас како би Сирија сачувала свој територијални интегритет, како би сукоб био дугорочно решен“, рекао је Ердоган.

Ердоган је истакао да је од самог почетка сукоба Турска била на страни Сиријаца.

„Боримо се против сепаратистичких снага у Сирији и надамо се да ће наш сусед што пре пронаћи стабилност и мир. Наставићемо да радимо све што је потребно за то као 'Астанска тројка'“, рекао је он.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала