За НАТО центар за обуку пилота Црногорци понудили аеродром „Књаз Данило“

© AP Photo / Darko VojinovicВојска Црне Горе
Војска Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Црна Гора понудила је војни аеродром „Књаз Данило“ у Подгорици као начелну локацију за НАТО центар за обуку пилота, потврђено је „Вијестима“ из Министарства одбране.

„Наведена локација већ скоро 60 година служи као главна за базирање ваздухопловних снага у нашој земљи. Ваздухопловство ВЦГ баштини традицију јединице која је била центар за обуку пилота авиона и хеликоптера од касних 60-их година прошлог века, где и дан данас изводимо обуку за сопствене потребе – основну и напредну за пилоте хеликоптера“, речено је из ресора одбране.

Војни се налази поред цивилног аеродрома.

После састанка министара одбране земаља чланица средином месеца, Предраг Бошковић потписао је са још 10 министара писмо намере о успостављању оваквих центара.

Писмо намере потписали су и министри одбране Бугарске, Хрватске, Чешке, Грчке, Мађарске, Португалије, Румуније, Северне Македоније, Шпаније и Турске.

Све земље понудиле су начелне локације својих центара за обуку. То су углавном већ успостављени, а неки од њих су и међународно признати центри за обуку пилота.

„Постоји могућност да се пилоти других савезничких и партнерских нација обучавају у Црној Гори, као што ће постојати могућност да црногорски пилоти буду упућени у друге центре за обуку. Како ће се то и реализовати, када и на који начин, о томе ће тек дискутовати 11 нација потписница писма намере у другом кораку у успостављању ове иницијативе“, појашњено је “Вијестима” из ресора одбране.

Додају да се у овом тренутку још не зна који ће центри бити уврштени у мрежу центара за обуку пилота јер је то питање будућих потреба, понуда и договора нација потписница.

Када су у питању обуке, многе савезнице шаљу своје пилоте у САД. Према детаљима са сајта НАТО, следеће године очекује се потписивање меморандума о разумевању, а 2022. године предвиђено је отварање првог центра.

На питање колико су овакви центри значајни за Црну Гору, из ресора одбране су казали да ће они пружити могућност да нације употпуне своје програме обуке у складу са својим потребама, без да самостално улажу у развијање сопствених капацитета, већ да користе постојеће и понуду осталих савезница и партнера.

„Тако ћемо моћи да понудимо специфичности терена Црне Горе и подршку обуци страних пилота који би боравили у нашој земљи током обуке,” додаје се у одговору.

Од тога ће, саопштено је раније из Брисела, свеукупну корист имати и спремност ваздушних снага Алијансе.

„Ова мултинационална сарадња ће повећати европске капацитете за обуку и омогућити посади да се обучава што ближе својим домовима. Као такав, служи као одличан пример трансатлантске поделе терета“, истакао је заменик генералног секретара Мирчеа Џоана.

Обучавали и немачке и македонске пилоте

Овакав вид сарадње није новина за Црну Гору, јер је више година у Ваздухопловству ВЦГ боравила једна хеликоптерска јединица из Немачке.

„Они су 2010. били са шест хеликоптера и око 50 пилота и техничара који су реализовали обуку у слетању на високе терене у ноћним условима. Том приликом Ваздухопловство ВЦГ пружило је колегама из Немачке целокупну логистичку подршку током обуке,” казали су из Министарства одбране „Вијестима“.

Са друге стране, црногорски пилоти ће бити у могућности да користе специјалистичке центре за обуку пилота где ће завршавати потребне курсеве које не могу реализовати у држави јер развијање одређених капацитета није исплативо за ВЦГ.

Географски положај војног аеродрома је такав да у радијусу од 40 километара пружа све елементе за основну и напредну обуку пилота хеликоптера, што, истичу из ресора одбране, знатно смањује трошкове обуке.

„Такође, изузетно повољне метеоролошке карактеристике омогућавају извођење летачке обуке 270 дана у току године. На наведеној локацији Ваздухопловство ВЦГ је већ у периоду од 2010. до 2015. године обучило десет пилота Армије Северне Македоније,” додали су из Министарства.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала