„Батут“: Нико нас никада није тако напао

© Tanjug / ZORAN ZESTICДиректорка Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Верица Јовановић
Директорка Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Верица Јовановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ осуђује наводе које се појављују у јавности и доводе у питање веродостојност података о броју заражених и преминулих особа од последица корона вируса.

„Овим путем демантујемо информације које се сензационалистички пласирају у јавности о броју инфицираних и преминулих пацијената, јер нису тачне“, наводи се у саопштењу Института за јавно здравље, објављеном на њиховом сајту.

„Као институција која већ 95 година сарађује са свим релевантним међународним здравственим организацијама попут СЗО овакав напад је покушај дискредитовање 'Батута' и свих других здравствених установа, имајући виду да су о начину на који се евиденција води упозната стручна јавност, а о томе су јавно говорили и чланови Кризног штаба“, наводи се у саопштењу.

У „Батуту“ сматрају да је веома опасно „када појединци који нису медицински стручњаци дају тумачења у погледу класификације Ковид-19 пацијената, на основу нетачних података“.

Подаци Института „Батут“ су проверљиви, тачни и пре свега засновани на медицинској документацији о епидемиолошкој ситуацији у Србији, наводи се још у саопштењу и додаје да на основу прикупљених података Институт даје стручне препоруке у циљу контроле епидемиолошке ситуације у нашој земљи, преноси Б 92.

„Током свих 95 година рада и постојања Института, нико никада није, као данас, тако неаргументовано напао Институт 'Батут' који је отворен за сваку стручну сарадњу и дискусију. Ово није напад само на Институт већ напад на читав здравствени систем у тренуцима борбе против вируса Ковид 19“, стоји у саопштењу.

Истиче се и да је Република Србија адекватно одговорила изазову глобалне пандемије што доказују и бројеви јер Србија има најнижи проценат смртности у региону и шире (оболелих 14.288, преминулих 274).

„Примера ради, неке од најразвијенијих земаља западне Европе, приближне нама по броју становника, имају значајно слабије показатеље: у Швајцарској је оболело преко 31.000 грађана, а преминуло око 1.600, а у Аустрији је, од око 18 хиљада оболелих преминуло око 700“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала