Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Њујорк тајмс“ тврди: Посредник између Москве и талибана у Авганистану – шверцер наркотицима

© AP Photo / UncreditedТалибани
Талибани - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички дневник „Њујорк тајмс“ објавио је нови материјал о наводној завери Русије и талибана у Авганистану против америчких војника у којем се тврди да је главни посредник између њих био трговац наркотицима Рахмат Азизи.

Лист се позива на неименоване америчке и авганистанске званичнике.

Према наводима, Азизи је био ангажован на једном грађевинском пројекту са коалицијом на чијем је челу Америка, а затим је отишао у Русију.

„Њујорк тајмс“ пише да извештаји обавештајних служби, које потврђују авганистански званичници, показују да је Азизи годинама вршио предају новца између руске војне обавештајне службе и бораца повезаних с талибанима.

Пре око шест месеци, авганистанска обавештајна служба је извршила претрес канцеларија више бизнисмена у Кабулу и Кундузу који су, како се претпостављало, били део те „шеме награђивања“.

„Мета те операције је био Рахмат Азизи који је путовао у Русију и назад и тврдио да ради тамо, мада нико није знао чиме се он бавио“, цитира „Њујорк тајмс“ речи заменика шефа локалног савета Кундуза Сафиуле Амирија.

Према његовим речима, у време акције Азизи је нестао.

Амерички лист је недавно објавио чланак у којем се тврдило да је руска војна обавештајна служба наводно предлагала награде талибанима за нападе на америчке војнике у Авганистану и да је о томе обавештен и председник Доналд Трамп. Конкретни докази за те тврдње нису наведени.

Лист је потом објавио, позивајући се на три извора, да су амерички званичници „пресрели“ електронске податке о финансијским трансакцијама са рачуна који наводно припада руској војној обавештајној служби на рачун талибана.  То је постао главни доказ за раније изнете тврдње.

У међувремену, амбасада Русије у Вашингтону затражила је од америчких власти адекватну реакцију на претње које због тога стижу на адресу руских дипломата, а руско Министарство спољних послова је писање „Њујорк тајмса“ назвало лажним вестима.

Трамп је оценио да се ради о провокацији, а Бела кућа, Пентагон и обавештајне службе САД су саопштили да тренутно нема доказа за изнете тврдње и да о томе нису информисали председника.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући писање медија, рекао да је су тврдње лаж, а на питање новинара да ли су председници две земље, Владимир Путин и Доналд Трамп, током године разговарали о томе, одговорио је одрично.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала