Подршка изменама Устава: За шта су гласали Руси?

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаЖена са маском гласа на бирачком месту насељу Угдан, Забајкалски крај, Русија.
Жена са маском гласа на бирачком месту насељу Угдан, Забајкалски крај, Русија. - Sputnik Србија
Пратите нас
Грађани Русије пружили су на гласању подршку изменама Устава. Те измене дотичу се свих сфера живота и треба да ојачају руско друштво и  осигурају функционалнију и савременију државу.

Да измене значе коренитије промене потврдио је у свом обраћању грађанима уочи гласања и сам председник Русије Владимир Путин.

„Не гласамо за пуке измене изражене у јасним правним нормама. Гласамо за земљу у којој желимо да живимо. Са савременим образовањем и здравственом заштитом, са поузданом социјалном заштитом грађана. Са ефикасном влашћу која је у служби друштва. Гласамо за земљу за коју радимо и коју желимо да предамо нашој деци и унуцима“, рекао је поручио је он.

Актуелни Устав усвојен пре више од четврт века, у условима тешке политичке кризе од када се много тога променило.

За шта су гласали Руси?

Откако су предложене измене највишег акта земље, највише пажње у јавности и медијима привукао је амандман који предвиђа да се укине ограничење броја председничких мандата, односно да се актуелном шефу државе пружи могућност да се поново кандидује на изборима.

Иза тог предлога стоји прва жена-космонаут и посланица Думе Валентина Терешкова.

Промене се односе и на механизам формирања Владе, консолидација улоге Државног савета, о чему је детаљно говорио Путин пред савезним парламентом почетком године.

„Русија може бити и остати Русија само као суверена држава. Суверенитет нашег народа требало би да буде безуслован. Дошло је време да се у основни закон земље унесу неке измене које директно гарантују приоритет Устава Русије у нашем правном простору. То значи да захтеви међународног законодавства и споразума, одлуке међународних органа могу деловати на територији Руске Федерације само у мери која није у супротности са нашим Уставом и која не крши права и слободе човека и грађанина“, прецизирао је тада Путин.

Услов за председничке кандидате

Друга тачка коју је Путин навео је захтев да лица која се налазе на „функцијама које су стратешки важне за суверенитет земље“ (председник и чланови Владе, посланици, сенатори, судије, шефови региона) немају страно држављанство или дозволу за боравак у другој држави.

„Човек треба да схвати да везује живот са Русијом, са нашим народом — без икаквих нијанси и претпоставки“, рекао је Путин.

Што се тиче функције председника Русије, неопходно је увести правило да шеф државе може да буде лице које је стално живело на територији Руске Федерације најмање 25 година и никад није имало страно држављанство или дозволу за боравак у другој држави.

Улога локалних власти

Руски председник такође је предложио да се у Уставу консолидују принципи јединственог система јавне власти: могућности локалне самоуправе треба проширити и ојачати, потребно је прописати правила да минимална плата не може бити мања од границе сиромаштва и треба увести редовно индексирање пензија.

Потребно је кардинално повећати улогу губернатора у изради и доношењу одлука на савезном нивоу, као и у Уставу утврдити улога и статус Државног савета.

Избор премијера Русије

Према Путиновом предлогу, треба поверити Државној думи одобравање председника Владе, а затим по њеном поднеску, свих његових заменика и савезних министара. Председник неће имати право да одбаци кандидатуре надлежних званичника.

„Русија би требало да остане председничка република, али сматрам да је неопходно да се обезбеди да председник именује све шефове безбедносних служби након консултација са Саветом Федерације. Сличан механизам се може применити и на регионалне тужиоце“, образложио је  председник.

Путин је предложио да се Савету Федерације дају овлашћења да на предлог председника смењује судије због „прекршаја“, као и да се ојача улога Уставног суда, тј. да му се пружи могућност да, на захтев председника, проверава да ли нацрти закона које су усвојили парламенти одговарају основном закону пре него што их председник потпише, као и друге нормативне акте.

Амандмани, између осталог, подразумевају концепцију брака као заједницу мушкарца и жене, помињање Бога у Уставу, као и да је руски језик - државни  језик државотворног народа.

Такође, амандмани укључују и одредбу о Русији као правној наследници СССР-а.

Изменама Устава предвиђено је и да се не дозволи деградација подвига народа у Другом светском рату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала