Шеф иранске дипломатије поручио Америци: Нисте нас бацили на колена

© AP Photo / Sven HoppeМухамед Џавад Зариф
Мухамед Џавад Зариф - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф оптужио је Америку за унилатерализам који, како је оценио, угрожава међународну сарадњу и поручио да дугогодишњи притисци САД нису успели да „баце Иранце на колена“.

Зариф је, у обраћању Савету безбедности УН, упозорио да би нове рестрикције Савета биле противне „фундаменталним обавезама према иранском народу“, као и да ће онај ко их буде прекршио сносити одговорност.

„Сви смо у протеклим годинама видели како злоћудни унилатерализам САД намерно напада међународну сарадњу и међународне институције“ рекао је Зариф.

Зариф је упозорио да ће, уколико Савет поново устукне, то бити „генерацијска сметња за мултилатерализам и владавину закона“.

Шеф иранске дипломатије је рекао да ниједна седница Савета безбедности УН није сазвана да би се „америчка Влада укорила или барем испитала многа кршења које она чини“.

Застава Ирана и САД - Sputnik Србија
САД: Војни сценарио против Ирана – увек у игри

Уместо тога, навео је Зариф, поједине европске чланице Савета разматрају даље подривање Резолуције и Савета, истовремено кршећи властите обавезе из Иранског нуклеарног споразума.

Зариф је, у том контексту, рекао да иранско поштовање споразума до сада није имало утицај на надзор Међународне агенције за атомску енергију и „верификацију иранског мирољубивог нуклеарног програма“, одбацивши као неосноване тврдње о ризику његовог ширења.

„Било које нове рестрикције од стране Савета безбедности су противне фундаменталним обавезама према иранском народу. По таквом сценарију, иранске опције...биће чврсте. А, САД и било ко да им у томе помаже — или пристаје на нелегално понашање — сносиће пуну одговорност“, поручио је Зариф.

Зарифу је истакао да Иран жели да буде партнер са свим својим суседима и да створимо снажан регион који ће, како је навео, „спречити појаву хегемонистичких тежњи било које силе — регионалне или глобалне“.

Иран је показао жељу за конструктивним ангажманом, рекао је Зариф, додајући да његова земља „не зависи од других кад је у питању безбедност, стабилност или просперитет“.

„Научили смо да се искључиво ослањамо сами на себе. Зато амерички притисци, који трају више од 40 година — било кроз демонизацију или рат, санкције или терор — укључујући и кукавичко убиство нашег регионалног хероја против тероризма генерала Касема Сулејманија — нису успели да ‘баце Иранце на колена’ или да утичу на функцију доношења одлука нашег народа, закључио је Зариф.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала