Украјинској војсци у Донбасу стиже појачање – америчке ракете „Џавелин“

CC BY 2.0 / Flickr / Andrew Linnett / Лансирање противтенковског вођеног ракетног система "Џавелин"
Лансирање противтенковског вођеног ракетног система Џавелин - Sputnik Србија
Пратите нас
Бригаде украјинске војске у Донбасу биће опремљене америчким противтенковским ракетним системима „Џавелин“, саопштио је командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак.

„У будућности ће свака од бригада, која ће улазити у подручје операција Уједињених снага, бити оснажена ракетама 'Џавелин'“, рекао је Хомчак у интервјуу за портал „Армија информ“.

Према његовим речима, Украјина поседује велики број америчких ракета „Џавелин“ као и јединица које обучене за коришћење. Међутим, није желео да открије колики је тачан број система који поседују. Тренутно једна од бригада пролази обуку за извршавање задатака у Донбасу. На полигону се увежбава техника коришћења ракета, рекао је Хомчак.

Раније је амбасада САД у Украјини саопштила да ће украјинској војсци испоручити наоружање и опрему у вредности од 60 милиона долара.

У марту 2018. године Пентагон је саопштио да ће Украјина добити противтенковске ракетне системе „Џавелин“ у вредности од 47 милиона долара, укључујући 37 лансирних система и 210 противтенковских навођених ракета за њих. Годину дана касније, америчка администрација је саопштила да је Украјина заинтересована за куповину великог броја система „Џавелин“ и да Стејт департмент разматра ту могућност.

Сукоби на истоку Украјине

Подсетимо, војна операција украјинских власти против самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике траје још од 2014. године. Према подацима УН за тај период, погинуло је око 13 хиљада људи. Питање решавања кризе се разматра, између осталог, на састанцима Контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа која регулишу деескалацију конфликта. Међутим, и након споразума о примирју, између зараћених страна настављају се гранатирања.

Контакт-група за Донбас, раније је у Минску усагласила „Штајнмајерову формулу“, која утврђује поступак ступања на снагу закона о посебном статусу Донбаса.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала