Измене у Уставу које је предложио Путин подржало 77,92 одсто грађана

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаУ информативном центру Централне изборне комисије Русије у Москви.
У информативном центру Централне изборне комисије Русије у Москви.  - Sputnik Србија
Пратите нас
За измене у Уставу Русије гласало је 77,92 одсто држављана Русије, док је против било 21, 27 одсто грађана, показују подаци Централне изборне комисије Русије након обраде 100 одсто гласачког материјала.

Укупна излазност на гласање о изменама у Уставу Русије је, према прелиминарним подацима, 65 одсто укупног гласачког тела, саопштила је председница Централне изборне комисије Ела Памфилова.

Гласање за измене Устава Руске Федерације било је заказано за 22. април, али је због епидемије вируса корона одложено. Касније је председник Русије Владимир Путин одредио нови датум за гласање – 1. јул. Међутим, због епидемиолошке ситуације у земљи и безбедности грађана Русије за измене Устава се могло гласати целе седмице – од 25. јуна до данас.

Измене Устава Русије

Председник Русије је у јануару 2020. године предложио низ измена у основни закон земље који ће овај документ учинити усклађенијим са савременим потребама. После расправе радне групе о изменама Државна дума Русије је 11. марта усвојила предлог закона који је дао Путин. Истог дана предлог је одобрио Савет Федерације. Након тога руски председник потписао је указ којим се налаже да гласање о изменама Устава буде 22. априла, али је овај датум касније одложен због пандемије вируса корона.

Актуелни Устав усвојен је 1993. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала