Амерички амбасадор: Помирење Београда и Приштине надохват руке

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЕнтони Годфри
Ентони Годфри - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор САД Ентони Годфри изјавио је да је успостављање стабилније економске сарадње Србије и Косова реално остварив циљ који би брзо донео конкретне резултате, те констатовао да је можда, како каже, стварно помирење Београда и Приштине надохват руке.

„Економска сарадња ојачала би поверење две стране и довела и до унапређења веза и у другим областима. Можда нам је стварно помирење Београда и Приштине надохват руке. Нема разлога за даља одлагања“, рекао је Годфри у интервјуу за часопис „Корд“ и додао да такав став деле и специјални изасланик Ричард Гренел, Бела кућа, Стејт департмент и његов тим у Амбасади.

На питање да ли је могуће да се брзо дође до неког споразума за Косово и Метохију и да би он ,како се спекулисало, могао бити донет чак пре избора у САД, Годфри одговара: „Зашто да не?“ .

„Мени се чини да је сасвим реално да представници обе стране желе да склопе трајан договор који би унапредио животе грађана и донео стабилност“, рекао је Годфри и додао да наставак тензија спречава могућност за раст и напредак свих у региону.

Политика Вашингтона према региону се, како наводи, неће мењати, без обзира на то ко ће у новембру бити изабран за председника САД и истиче да повратак дијалогу Београда и Приштине није партијско питање.

„Стабилност и напредак у региону циљеви су које подржавају обе главне политичке партије у Америци“, рекао је амбасадор.

Годфри на питање како види тренутне односе Србије и Црне Горе каже да брине растућа напетост међусобно острашћена реторика, уз оцену да по његовом мишљењу одређени медији и политичари у Србији додатно распирују тензије и подстичу огорченост да би имали што већи тираж.

Годфри је уз ове оцене истакао и став да слобода вероисповести представља једно од основних људских права.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала