Вакцина против короне: Ко их прави, какве врсте постоје и када ће бити спремне

© Fotolia / DDRockstarВакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите нас
Прво безбедно испитивање вакцине против вируса корона на људима почело је у марту, али пут пред нама је неизвестан. Истраживачи широм света раде на развоју 145 вакцина против короне, а 19 вакцина се већ испитује на људима.

За вакцине је обично потребно више година истраживања и тестирања пре уласка у клиничку фазу, али научници убрзавају процес производње безбедне и ефикасне вакцине, да би је развили најкасније до следеће године, преноси Недељник.

Лаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Три руска прототипа вакцине против короне успешно тестирана

Рад на томе је почео у јануару, када је дешифрован геном вируса САРС-КоВ-2. Нека испитивања неће успети, а друга ће се окончати без јасног резултата. Али неколико њих може да успе да стимулише имуни систем да произведе ефикасна антитела против вируса.

Више од 130 је још у претклиничкој фази испитивања (нису тестиране на људима), у фази I је 13 вакцина (тестира се безбедност и доза), 9 је у фази II (безбедносна испитивања), у фази III су 3 вакцине (обимна испитивања ефикасности) и 1 је дозвољена за лимитирану употребу.

Процес испитивања вакцине обухвата претклиничка испитивања, фазу I безбедносних испитивањa, фазу II проширеног испитивања, фазу III испитивање ефикасности, затим се ради фаза одобрења. Постоје и ворп метода и комбинована фаза, којим се може убрзати развој вакцине.

Ево статуса вакцина која су доспела до испитивања на људима, заједно са избором обећавајућих вакцина које се још увек тестирају на ћелијама или животињама.

Генетске вакцине

CC BY 2.0 / Caroline Davis2010 / / Испитивања генетских вакцина већ су започета
Вакцина против короне: Ко их прави, какве врсте постоје и када ће бити спремне - Sputnik Србија
Испитивања генетских вакцина већ су започета

„Модерна“

Вакцина „Модерне“ уздрмала је берзу у мају с фазом I и подацима тестирања на само осам људи, да бисмо само видели пад акције када су стручњаци врло млако реаговали на ове резултате. Америчка компанија у јулу ће спровести фазу III испитивања с надом да ће вакцина бити спремна до почетка 2021. године.

„Бионтех“, „Фајзер“, „Фосун фарма“

Немачка компанија „Бионтех“ склопила је сарадњу с компанијом „Фајзер“из Њујорка, и кинеским произвођачем лекова „Фосун фарма“. Првог јула су објавили да су сви добровољци за своје испитивање фаза I/II створили антитела док су неки доживели умерене нежељене ефекте, попут поремећаја спавања и болова у грлу. Изврши директор „Фајзер“ каже да се нада да би његова компанија могла да испоручи милионе доза до краја 2020. а затим и до милијарду до краја 2021. године.

„Иновио“

Последњег дана јуна, америчка компанија „Иновио“ објавила је да има привремене податке о фази I њихове ДНК вакцине. Нису открили неке озбиљне нуспојаве и утврдили су имунски одговор код 34 од 36 волонтера испитаника. Они планирају да овог лета започну фазу II/III.

„Кјур вак“

У Марту је Трампова администрација безуспешно покушала да убеди ову компанију да своје истраживање пребаци из Немачке у САД. У јуну је компанија покренула фазу I тестирања своје вакцине. Компанија је саопштила да њихова немачка фабрика може да произведе стотине милиона доза вакцина годишње.

Академије војних медицинских наука, „Суxоу aбоген биосајенсиз“, „Валвакс биотехнолоџи“

У јуну су истраживачи ових кинеских компанија најавили да ће започети прва безбедносна испитивања вакцине у њиховој земљи. Ранија испитивања на мајмунима су наводно показала да вакцина штити.

„Астра зенека“, Универзитет Оксфорд

Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Зашто руска вакцина смета другим државама

Вакцина коју су развили Универзитет Оксфорд и британско-шведска компанија „Астра зенека“ заснована је на аденовирусу шимпанзе. Вакцина је у фази II/III клиничког испитивања у Енглеској и фази III у Бразилу и Јужној Африци. Уз подршку програма Ворп брзине, она би могла да буде испоручена за хитну употребу до октобра. У јуну, „Астра зенека“ а је саопштила да њихов укупни капацитет износ две милијарде доза.

Министарство здравља Русије

Истраживачки институт Гамалеја, део руског Министарства здравља, покренуо је у јуну испитивање пробне вакцине. То је комбинација два аденовируса, оба измењена геном коронавируса.

Масачусетска болница за очи и уши, „Новартис“

Швајцарска компанија „Новартис“ произвеће вакцину на основу генске терапије која је развила Масачусетска болница за очи и уши. Вирус назван адено-придружени вирус убацује фрагменте гена вируса корона у ћелије. Фаза I испитивања требало би да започне крајем 2020.

Вакцина „Ваxарт“

Вакцина „Ваxарт“ је орална таблета која садржи аденовирус који убацује ген вируса корона у ћелије. У јуну је компанија најавила учешће у програму Ворп брзина за тестирање њихове вакцине на мајмунима. Припремају се за фазу I испитивања овог лета.

Вакцине на бази протеина

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаКомбинација протеина стимулише имунске ћелије
Вакцина против короне: Ко их прави, какве врсте постоје и када ће бити спремне - Sputnik Србија
Комбинација протеина стимулише имунске ћелије

„Новавакс“

У мају је компанија „Новавакс“ са седиштем у Мериленду започела фазу I/II испитивања вакцине која носи фрагменте протеина вируса корона. Коалиција за иновације за спремност за епидемију уложила је 384 милиона долара у пројекат.

„Kловер биофармација“, ГСК, „Дyнавакс“

„Kловер биофармација“ развио је вакцину која садржи протеин из вируса корона. Да би додатно стимулисали имуни систем, вакцина се даје у комбинацији с такозваним адјувансима (помоћним средствима која појачавају) које су направили британски произвођачи лекова ГСК и америчка компанија „Дyнавакс“.

„Ваxин“

Аустраијска компанија „Ваxин“ покренула је фазу I испитивања у јулу. Њихова вакцина комбинује вирусне протеине са адјувансом који стимулише имунске ћелије.

Медицински факултет Бејлор колеџа, Дечја болница у Тексасу

Вакцинација против грипа у Чељабинску - Sputnik Србија
Руски научници праве необичну вакцину против вируса корона

Након епидемије САРС 2002. године, истраживачи Медицинског факултета на Бејлор колеџу започели су развијање вакцине која би могла да спречи нову епидемију. Упркос обећавајућим резултатима, подршка за наставак истраживања је нестала. Пошто су вируси корона који изазивају САРС и ковид 19 врло слични, истраживачи покушавају да оживе пројекат у партнерству са тексашком дечјом болницом.

Универзитет Питсбург

Вакцина коју је створио Универзитет Питсбург представља фластер који се залепи за кожу, са 400 ситних иглица направљених од шећера. Када се залепи за кожу, иглице се растварају и убацују вирусне протеине у тело.

Универзитет Квинсленд, ЦСЛ, ГСК

Вакцина са Универзитета Квинсленд у Аустралији има протеине вируса који су измењени да би се добио јачи имунолошки одговор. У јуну су универзитет и компанија ЦСЛ најавили партнерство и почетак фазе I, што би могло да доведе до прављења милиона доза годишње, почев од 2021. године. ГСК им пружа помоћ адјувантима да би се још подстакао имунски систем.

„Санофи“, ГСК

„Санофи“ развија вакцину засновану на вирусним протеинима. Они производе протеине помоћу инжењеринга вируса који се множи у ћелијама инсеката. ГСК ће те протеине допунити адјувансима који стимулишу имунски систем. „Санофи“ је најавио да би могао да произведе најмање 600 милиона доза годишње ако вакцина успе у испитивањима.

Вакцине с целим вирусом

CC0 / pixabey / У вакцинама са целим вирусом налази се неактиван вирус
Вакцина против короне: Ко их прави, какве врсте постоје и када ће бити спремне - Sputnik Србија
У вакцинама са целим вирусом налази се неактиван вирус

„Синфарм“, Вуханов институт за биолошке производе

После обећавајућег раног тестирања, кинеска компанија „Синфарм“у државном власништву објавила је у јуну да ће прећи на фазу III испитивања. Они су постигли договор са УАЕ да започну тестирање ефикасности ове неактивне вакцине вируса у овој заливској земљи.

Институт за медицинску биологију Кинеске академије медицинских наука

Истраживачи с Института за медицинску биологију Кинеске академије медицинских наука започели су у јуну фазу II испитивања вакцине с неактивним вирусом у јуну.

„Синовак“

Приватна кинеска компанија „Синовак биотех“ тестира неактивну вакцину под називом Коронавак. Компанија је 13. јуна објавила да испитивање фазе I/II на 743 волонтера није изазвало озбиљне нежељене ефекте, а произвело је имунски одговор. „Синовак“ се припрема за фазу III испитивања у Кини и Бразилу и гради постројења за производњу до 100 милиона доза годишње.

„Бхарат биотек“, Индијски савет за медицинска истраживања, Национални институт за вирусологију Индије

У сарадњи с Индијским саветом за медицинска истраживања и Националним институтом за вирусологију, индијска компанија „Бхарат биотек“ створила је вакцину под називом Ковакцин. То је деактивиран вирус беснила створен тако да носи протеине вируса корона. Фаза I/II испитивања требало би да започне овог месеца.

Вакцине које се већ користе против других болести које такође могу да штите против ковида 19.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала