Највећи портрет Новака Ђоковића је у Београду – и то на шљаци /видео/

Пратите нас
На шљаци тениског клуба Ђукић на Бежанијској коси у Београду, архитекта и street artist Андреј Јосифовски, познатији као „Пијаниста“, направио је највећи портрет Новака Ђоковића на свету.

Цртеж је дугачак чак 24 метра, широк је 11 метара, простире се на површини од 264 квадратних метара, а куриозитет је чињеница да је реч о првом уметничком подухвату овог типа на црвеној земљи, на једном тениском терену.

Повод цртежа под називом „ШЉАКАње терена“ и целокупног пројекта „Прво очистимо себе, па погледајмо друге“, настао је из жеље да се пружи подршка најбољем тенисеру света и да се покаже да у Србији постоје људи који вреднују све што Ђоковић ради и чини за наш народ, и не заборављају његова дела упркос изазовима са којима се наш тенисер сусреће, преноси РТС.

„Новак је човек који има изузетан сјај. Он походи наше снове и свима нам је мотивација. Тешко је наћи тако велике речи које би га описале. Цитираћу овом приликом мог пријатеља Срђана Тимарова, који је рекао следеће: 'Сви ви који немате дара да сагледате његову светлост, остаћете тамо, у мраку његове сенке.' Е, то је Ђоковић“, каже Јосифовски, коме је за цртеж на шљаци било потребно шест сати непрестаног, али забавног, рада.

Од поноћи, када је изашао на терен, све до шест часова ујутро, „Пијаниста“ је „шљакао“, пазећи на сваки детаљ брижљиво осмишљеног дизајна.

Рекао је да је као дете тренирао тенис и да је после сваког тренинга било обавезно чишћење терена и равнање подлоге.

„Тада сам научио да је то чишћење врло битно да би се ту на терену, показала вештина и спортско витештво. За мене су спортски терени заувек остали нека врста светилишта, где влада спортски дух и где се за победу бори часно“, рекао је Јосифовски.

Казао је да нажалост, не доживљавају сви спорт и шампионе на исти начин.

„Постоје они који не поштују довољно резултате и сматрају себе достојним да коментаришу и омаловажавају најбоље међу нама, посебно они који су рођени на Западу. На њихову несрећу, а нашу срећу, десило се да мала балканска Србија изнедри једног великог шампиона у тенису, најбољег на свету, Новака Ђоковића, каквог би иначе 'требало' да имају само земље које мисле да су добиле право да управљају светом, јер се у њима увек рађају најпаметнији и најјачи људи. Тако барем они мисле. И у својим напорима да објасне како су они увек и у свему у праву, а не Новак, ствари су превршиле меру“, каже Јосифовски.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала