Отпад из Италије изазвао панику у Дрвару и Грахову: Грађани се плаше заразе /фото, видео/

© Фото : РТРСОтпад из Италије у БиХ
Отпад из Италије у БиХ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Више шлепера са отпадом из Италије истоварено је у општинама Дрвар и Босанско Грахово. Због тога су грађани Грахова јуче блокирали пут према Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској. Захтевају одговоре ко је допустио истоварање отпада у њихове општине.

Становници ове две општине кажу, за "Новости", да отпад веома смрди и да се боје заразе. Појединци тврде да се међу текстилом спакованим у велике вреће налазе и медицинске маске коришћене за заштиту од вируса корона.

"Тражимо да се ово што пре одвезе из наших општина", кажу мештани Дрвара и Грахова.

Душица Рунић, начелница општине Дрвар, истиче да ће бити одржана ванредна скупштина града како би се одмах отпад одвезао из Дрвара. Каже да је отпад остављен у Дрвару у индустријској зони далеко од очију грађана.

Занимљиво је да је фирма која је увезла отпад из Италије "Кром" регистрована на адреси општине Дрвар.

"Ово је просто немогуће, јер та фирма се не налази у општини Дрвар. И то се све мора посебно проверити и истражити. Очекујем у наредна 24 сата да инспекција провери какав је отпад довезен у Дрвар и Грахово и на који начин", поручила је Душица Рунић.

"Нико ме није обавестио о томе. На терен сам послала општинског инспектора, обавестила кантоналну инспекцију и видећемо о чему се ради", рекла је Рунићева.

Она истиче да по Закону о управљању отпадом Федерације БиХ никакав отпад, био медицински или безопасан, не може бити увезен у Федерацију.
© Фото : РТРСМеђу текстилом спакованим у велике вреће налазе се и медицинске маске коришћене за заштиту од вируса корона?
Отпад из Италије изазвао панику у Дрвару и Грахову: Грађани се плаше заразе /фото, видео/ - Sputnik Србија
Међу текстилом спакованим у велике вреће налазе се и медицинске маске коришћене за заштиту од вируса корона?

"Проверићемо све детаље око фирме која је наводно увезла отпад из Италије и видети где су пријављени и какву документацију имају", поручила је Рунићева.

Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово, каже да је дозволу за увоз отпада у БиХ дала Едита Ђапо, министар животне средине и туризма Федерације БиХ.

"Очекујемо да се отпад одвезе из наше две општине. Блокираћемо путеве док се то не заврши", поручио је Глигић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала