По Вељовићевом наређењу: Специјалцима на цркву по хитном поступку

© Фото : МитрополијаРушење конака манастира код Улциња
Рушење конака манастира код Улциња - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Директор црногорске полиције Веселин Вељовић наредио је да припадници Противтерористичке (ПТЈ) и Посебне јединице полиције (ПЈП) обезбеђују рушење манастирских конака на Бриској гори, али није објашњена потреба за њиховим ангажовањем и хитно поступање у том случају.

Вељовић је то саопштио представницима Савета за грађанску контролу рада полиције, одговарајући на њихово интересовање о пружању асистенције Грађевинској инспекцији приликом уклањања бесправно саграђеног објекта у општини Улцињ, објавиле су Вијести.

У допису Савету, Вељовић констатује да је ангажовање припадника Сектора специјалне полиције, извршено сходно Правилнику о условима пружања помоћи државним органима, органима државне управе, органима локалне самоуправе и правним лицима у поступку извршења њихових одлука.

Црногорска полиција - Sputnik Србија
„Зашто је ангажована противтерористичка јединица код Улциња“: Савет тражи објашњење од полиције

„Такође Вас обавештавамо да су припадници ПТЈ и ПЈП, ангажовани по Инструкцији о процедурама ангажовања јединица Сектора специјалне полиције (тачка 2.2 Одлучивање о ангажовању јединице), прво по усменом наређењу, а затим и писаном наређењу директора Управе полиције“, наводи се у његовом одговору Савету за грађанску контролу рада полиције.

Подсетимо, конак при манастиру Светог Василија Острошког Чудотворца на Бриској гори код Улциња срушен је у зору 10. јуна.

Шта је било хитно?

У Правилнику пише да се захтев за пружање асистенције подноси организационој јединици Управе полиције на чијем подручју се захтева пружање асистенције, у писаном облику, најкасније пет дана пре дана одређеног за пружање асистенције.

„Изузетно од става 1 овог члана, уколико то налажу разлози хитности, асистенција се без одлагања пружа на усмени захтјев овлашћеног субјекта“, наводи се у ставу на који се Вељовић позива, а на који указују Вијести.

Додаје се да, међутим, из Управе полиције нису објаснили који су разлози оправдали хитност у том поступању. Само наводе да су Грађевинској инспекцији помагали у поступку извршења приликом уклањања објекта, а по извршном решењу Министарства одрживог развоја и туризма.

Митрополит Амфилохије - Sputnik Србија
Митрополит Амфилохије: Неће дати Бог да се настави рушење светиња

Ангажовање припадника Сектора специјалне полиције, извршено је, како се напомиње, сходно члану 4 став 2 Правилника о условима пружања помоћи.

Како се подсећа, управо је Вељовић крајем прошле године донео одлуку да специјалне полицијске снаге не могу без писаног наређења да излазе на улицу, осим у случајевима крајње нужде, односно терористичког акта, талачке ситуације...

У свим осталим случајевима када буде потребно и њихово ангажовање, одлуку да ли ће се укључити у акцију донеће и потписати помоћник директора Управе полиције за Сектор специјалне полиције Зоран Томчић, уз претходно одобрење свог шефа Веселина Вељовића.

Том одлуком Вељовић је прописао да се припадници Сектора специјалне полиције, односно њихове Противтерористичке и Посебне јединице, ангажују писаним наређењем, осим у случају када се оно не може донети на време, а постоји опасност од одлагања.

И у том случају писано наређење мора се сачинити у року од 24 сата од издавања усменог наређења.

Уколико помоћ специјалаца буде потребна другим организационим јединицама, руководиоци тих сектора могу то писмено тражити од Вељовића или његовог помоћника, али њихов захтев поред образложења, треба да садржи и безбедносну процену и план активности.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала