Шта доноси смена преговарача у Приштини

© AP Photo / Visar KryeziuАвдулах Хоти
Авдулах Хоти - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти оформиће експерски тим за преговоре са Београдом, а најавио је да ће он водити те преговоре. Док је под теретом оптужнице за злочине, дијалог неће водити Хашим Тачи

Хоти је рекaо да ће Савет експерата за дијалог са Београдом бити још једно тело којим ће централне институције у Приштини да јачају припреме и унутрашњу организацију предстојећег процеса. Одлука о формирању савета донета је на састанку приштинске владе. Делегација која ће чинити овај тим још није сатављена.

Смена преговарача у Приштини – стижу и експерти

Рамуш Тахири аналитичар са Косова напомиње да су и раније владе имале експертске тимове које су радиле у зависноти од сектора о коме се преговара на припреми документа везаних за тему.

„Дакле, није у питању тим који ће представљати Косово у смислу преговора, већ су то експерти који ће се, како знам, мењати према потреби из свих области. Они нису само део политичке сфере већ људи који су експерти у својим областима - од професора на Универзитетима до припадника цивилног друштва и невладиних организација,“ објашњава Тахири.

По његовим речима Хоти ће предводоти делегацију  али није искључено ни присутво Хашима Тачија, који је од почетка преговора укључен у све споразуме са Београдом.

Тешко ће Хоти моћи сам

„Тачи је рекао да ће ићи на преговоре ако га неко позове. Али тренутно на Косову постоји спор око тога да ли Тачи уопште треба да буде у дијалогу. Око тога има неслагања и између Хотија и Тачија. По Уставу, преговоре би требало да води влада, али ако су и премијер и председник на преговорима, онда преговоре води председник,“ додаје наш саговорник.

© Flickr / European External Action ServiceДијалог у Бриселу
Шта доноси смена преговарача у Приштини - Sputnik Србија
Дијалог у Бриселу

Тахири такође подсећа да су сви споразуми до сада у Бриселу потписани на нивоу влада или специјалних  изасланика као што је то био случај са Едитом Тахири и Борком Стевановивићем.

Озбиљне намере премијера

Зоран Миливојевић, каријерни дипломата сматра да је Хоти на овај начин показао да је озбиљан у намерама да преговоре са Београдом приведе крају.

„Хотијева најава да припрема тим, значи да можемо да очекујемо наставак преговора о нормализацији односа. И ЕУ најављује  комплетне мере, укључујући и други Самит у Паризу. То показује и одлучност ЕУ да посредује у дијалогу. Они по сваку цену, у складу са својим интересима и стратегијом, преко специјалног изасланика Мирослава Лајчака иду према неком решењу,“ мишљења је саговорник Спутњика. 

У прилог томе да се наставак дијалога припрема озбиљно, Миливојевић наводи и сусрет Метју Палмера и Мирослава Лајчака, што по њему само говори да Америка неће бити искључена из преговора. 

 „Хоти жели да да до знања да је ситуација у Приштини политички стабилна, да је његова влада чврста и да ће он у складу са Уставом и законима привремених косовских институција и саставом парламента, бити тај који ће да води преговоре. Питање око експертског тима има унутрашњу димензију, јер жели да да до знања да он као преговарач има пун легитимитет,“ мисли Миливојевић.

Тачи ипак на чекању

Он сматра да није ствар у томе ко ће водити преговоре са косовске стране већ како ће они тећи, док Тахири каже да Тачи не иде нигде и не дочекује никога, док се не скине предлог оптужнице Специјалног суда против њега.

Тахири наводи и да је Еулекс сам себи продужио мандат на годину дана, јер је њихову помоћ тражио Специјални суд за хапшење и привођење  оптуженх у Хаг, на суђење.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала