Студентски парламент постигао договор са Шарчевићем

© Tanjug / RADE PRELICПротест студената на Платоу Филозофског факултета
Протест студената на Платоу Филозофског факултета - Sputnik Србија
Пратите нас
Студентски парламент Београдског универзитета саопштио је да је са министром просвете Младеном Шарчевићем договорено да студенти неће бити исељени из домова као и да ће они који су позитивни добити прилику да додатно полажу испите.

Наводећи да чекају усвајање свих договора, парламент је додао и да чека одговор на продужетак рока боравка у домовима и да су надлежним због тог захтева доставили списак завршетка јулског испитног рока за све факултете Универзитета у Београду.

Представници студентског парламента навели су да ће на следећој седници Сената БУ предложити усвајање обавезног додатног рока за све факултете, јер знају да га неки до сада још нису усвојили.

„Сматрамо да је доношење те одлуке хитно и да не сме бити у форми препоруке, нити да се као и до сада одлаже као тачка дневног реда“, наводи Студентски парламент.

Студенти који су заражени, како кажу, добиће прилику да додатно полажу испите из рокова које су пропустили, за шта ће се залагати Министарство.

За средњошколце који ће пропустити полагање пријемног испита одлука ће бити тек донета, наводи Студентски парламент и додаје да Министарство тражи начин како да изађе у сусрет том захтеву.

Министар је за Танјуг рекао да ће се у понедељак знати шта ће се догодити по том питању али да свакако нико неће бити оштећен.

Студентски парламент подсећа да број заражених студената из студентских домова у Београду, на основу података Завода за здравствену заштиту студената, износи 49.

Студенти који су заражени изоловани су у посебне објекте.

Председница студентског парламента БУ Маргарета Смиљанић рекла је за Танјуг да од почетка ванредног стања разговарају са свим надлежним за високо образовање и студентски стандард.

„Наши захтеви и молбе су делимично испуњене, настојимо да они буду испуњени. Нећемо дозволити да студенти буду исељени, да се дозволи мартовски сценарио“, рекла је Смиљанић.

Студенти наставили протест, изнели захтеве

Студенти су на Платоу испред Филозофског факултета наставили синоћ започет протест.

Један од представника студената Марко Радовић рекао је да након најаве министра Младена Шарчевића да ће студенти остати у домовима, они траже прецизирање да ли то значи да ће моћи да остану само за време јулског рока, пошто би то за њих било неприхватљиво.

Један од захтева студената је и да се омогући додатни испитни рок онима који због короне нису могли да полажу испите на време, али и још један рок за све студенте због целокупне ситуације која је била отежавајућа за све.

Студенти, такође, траже да им се омогући бесплатно тестирање на корону и лечење за оне који су заражени.

Захтевају и да представници студената у организацијама, као што је Студентски парламент, поднесу оставку, јер их не заступају на прави начин.

Уколико ови захтеви не буду прихваћени у догледно време, Радовић је рекао да ће студенти бити принуђени да поставе још један захтев, а то је бесплатна школарина за наредну годину.

Ректорка Ивановић: учинићемо све што је у нашој надлежности

Студентима су надлежнима дали три дана да испуне њихове захтеве.

Студенти су одсутали од шетње до владе Србије, где је требало да предају своје захтеве и, уместо тога захтеве су предали у Ректорату.

Ректорка Иванка Поповић рекла је студентима да очекује да ће јунски рок бити реализован до краја уз пуно поштовање свих мера заштите, а у складу с тим да ће студентски домови бити доступни док су студети на испиту, што је пропраћено узвицима „Цело, лето!“

„На основу разговора са Министарством било је договорено да студентски домови буду отворени у јунском испитном року и очекујем и надам се, на основу онога што је јутос изјавио министар, да ће се јунски испитни рок реализовати до краја, а у складу са тим да ће студентски домови бити доступни студентима док су на испитима", рекла је Поповићева.

Према ректоркиним речима, одржавање студентских домова у домену је министарства просвете, а штосе тиче онога што је у домену Универзитета биће „учињено све што је могуће“.

„Ту смо да вас подржимо, зато сам и дошла. Не могу да гарантујем за оно што није у мојој надлежности", закључила је Поповићева.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала