Водећи немачки вирусолог за Спутњик: Два фактора су кључна за заразу

Пратите насTelegramOdyssey
У ексклузивном интервјуу за Спутњик један од водећих немачких вирусолога и директор Института за вирологију и истраживање ХИВ-а при Универзитета у Бону, професор Хендрик Штрик објашњава да ли су маске и дезинфекција ефикасне, да ли се корона може победити, шта највише доприноси ширењу заразе и када се може очекивати следећи скок броја заражених.

Ви сте изјавили да мислите да неће бити другог или трећег таласа вируса корона, али да ће то бити „континуиран талас вируса са успонима и падовима“. Да ли мислите да је такав развој епидемије типичан само за Немачку или на међународном нивоу?

– Ја то посматрам како на националном, тако и на међународном нивоу. Не очекујем да ће овај вирус нестати. САРС-ЦоВ2 ће постати нова врста ендемског (стално присутног) вируса корона. Тренутно у свету постоје четири ендемска вируса корона од којих оболева човек, и мислим да се и САРС-ЦоВ2 развија у такав вирус. Не можемо уништити вирус док не будемо имали вакцину. До данас нисмо пронашли вакцину против патогених људских врста вируса корона, тако да морамо интегрисати САРС-ЦоВ2 у наш свакодневни живот.

Који су главни фактори заразе САРС-ЦоВ2 и колико су ефикасне општепознате заштитне мере, као што су маске и дезинфекција?

– Постоје два фактора који су карактеристични за респираторне вирусе или за вирусе корона, који доприносе инфекцији. То су близина и време. Ако се налазите поред заражене особе и проводите с њом много времена, највероватније ће доћи до инфекције. Ризик од инфекције додатно се повећава у затвореним просторијама, јер одсуство ветра и сунца значи да капљице вируса могу лакше опстати у ваздуху. Заштитне маске су ефикасне. Оне могу умањити ризик од инфекције САРС-ЦоВ2, како су показала поједина истраживања. Али ако се маска користи неправилно, ако је носе неколико недеља, ако се не пере, непрестано се додирује, онда је таква маска погодна за бактерије и вирусе. То може изазвати и друге болести.

Лек за вирус корона - Sputnik Србија
Америка купила све залихе лека Ремдесивир на свету

Дезинфекција игра другостепену улогу, јер је САРС-ЦоВ2 зараза која се преноси ваздушно-капљичним путем, а не контактом. Међутим, ако човек кашље или кија у дланове, а затим отвара врата, може доћи до инфицирања ако неко други дотакне браву. Али то није главни начин преноса заразе.

Раније је руска компанија представила „тунел за дезинфекцију“, а слична опрема је постављена у резиденцији председника Русије Владимира Путина. Да ли је такав уређај заиста ефикасан против вируса корона?

– Главна жаришта ковида 19 су у бронхијама и плућима. Због тога је спољна дезинфекција, вероватно, мање ефикасна. Али када је реч о другим вирусима који се преносе контактним путем и који могу дуго остати на површини, важна је добра дезинфекција, а посебно руку. За вирус корону то није примарно.

Колико је светска заједница припремљена за глобалне пандемије, као што је ковид 19?

– Сада учимо невероватно интензивно. И учимо да би требало да будемо много боље припремљени за такве пандемије. Последњих година Светска здравствена организација је више пута изјављивала да је потребно више новца како би били боље припремљени за такве пандемије. Надам се да ће СЗО изаћи из ове ситуације снажнија, а не слабија. Наравно, треба видети да ли организацију треба структурно мењати за извршавање ових задатака, али је очигледно да је буџет СЗО за борбу против пандемија данас изузетно низак. Пандемија је глобални систем, није регионална нити национална, али ми, као глобална заједница, учествујемо у томе заједно.

Комарац у лабораторији Министарства здравља у Сан Салвадору. - Sputnik Србија
Француски научници открили нови вирус

Да ли сматрате да се такве пандемије могу поновити у наредних неколико година?

– Не знамо. Може се догодити да се поново појаве стари вируси, као што је шпански грип. Може се десити да познате бактерије постану неосетљиве на антибиотике и да направе проблем за цео свет. Што боље будемо припремљени, то ћемо брже и ефикасније моћи да се изборимо са тиме у будућности. Најважније време пандемије је време пре пандемије.

Да ли се може очекивати повећање броја заражених вирусом корона на јесен?

– Када је реч о другим врстама вируса корона, постоји њихова зависност од времена, бар у Немачкој. Респираторни вируси се шире брже када је хладно и суво време или при високој влажности. Може се претпоставити да ће се и ковид 19 слично понашати. Пре неколико месеци у Аустралији је био мали број заражених, док сада њихов број нагло расте. Један разлога за то може бити тај што у Аустралији почињу зимски месеци.

Како оцењујете начин борбе против пандемије као што је строги карантин, који ограничава социјалну активност људи и рад организација?

– Говорим да морамо почети да живимо са вирусом. То значи да морамо схватити које мере су најефикасније. Неки говоре да су то маске, други се залажу за ограничавање контаката или забрану масовних окупљања. Али у овом моменту ми то не знамо. У почетку је брзо и истовремено донесено много различитих мера. Сада је важно схватити шта најбоље блокира вирус. Када то схватимо, кренућемо правим путем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала