Додик: Нема пута у НАТО, нити ће га бити, а за то нису криви ни Иванцов ни Русија

© Срна / Миленко ШукалоМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је да одлуке о чланству БиХ у НАТО нема, нити ће је бити, и да о томе „одлучујемо ми у Републици Српској“.

На питање Срне да прокоментарише изјаве Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића да се амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов меша у унутрашње ствари БиХ и „не поштује одлуке њених институција“ када је реч о томе да ли би БиХ требало да уђе у НАТО, Додик је одговорио да одлуке о чланству у НАТО нема и нема пута БиХ у тај савез, нити ће га бити и да им за то није крив ни Иванцов ни Руска Федерација.

„Руска Федерација има пријатељску политику према БиХ, засновану на међународном праву, не кријући да има добре односе са Републиком Српском“, нагласио је Додик.

Додик је оценио да Комшић и Изетбеговић не воде принципијелну политику, нити бране интересе БиХ, јер то што говоре, како је навео, није интерес Републике Српске, пренела је РТРС.

„Они су обични трбухозборци својих ментора, који се крију по другим амбасадама у Сарајеву. Да су заиста заштитници интереса БиХ у коју се куну не би жртвовали свог министра безбедности зарад амбасадора Пакистана, и не би пажљивије гледали шта каже Савет за спровођење мира, измишљено тело, него парламент БиХ, биран на изборима“, констатовао је Додик.

Не сме се дозволити прекрајање историје

Додик је претходно на Мраковици поручио да се не сме дозволити прекрајање историје покушајима потомака оних који су убијали народ на Козари, a који кажу да се нешто друго дешавало.

„Истина је да је овде 3.500 партизана бранило збег од 65.000 људи, цивила, жена, деце и стараца које је напало 45.000 разних формација усташа и Немаца и да је погинуло 9.500 бораца и 45.000 цивила“, изјавио је Додик новинарима на Козари где се обележава годишњица Битке на Козари.

Додик је подсетио да је заробљени збег са Козаре „спуштен у Јасеновац који је однео 500.000 живота Срба и 30.000 деце“.

„Многа деца су дата у католичке породице где су промењена њихова имена.То је један продужени злочин над нашом вером и нашим народом. Чињеница је да су усташе и Немци овде десетковали Србе, побили наше људе и уништили домове“, истакао је Додик.

Додик је навео да у народу живи прича о Козари која је несумњиво симбол борбе за слободу против фашиста и симбол борбе за национално ослобођење јер су, како је нагласио, Срби овде живели и преживели.

Додик је изразио задовољство да овај важан датум у српској историји заједно обележавају владе Српске и Србије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала