Полиција у Будви тукла преко мере?

© Sputnik / Небојша ПоповићКордон полиције испред зграде Центра безбедности у Будви
Кордон полиције испред зграде Центра безбедности у Будви - Sputnik Србија
Пратите нас
Црногорско Министарство унутрашњих послова сугерише да је у одређеним случајевима током полицијске интервенције 24. јуна у Будви дошло до незаконитог прекорачења овлашћења полицијских службеника.

„Одељење за унутрашњу контролу полиције је формирало предмете у односу на случајеве интервенције полицијских службеника 24. јуна у Будви, у вези којих су, путем електронских и других медија, објављени снимци догађаја на основу којих се указује на сумњу да је у одређеним случајевима дошло до незаконите употребе принуде или прекорачења овлашћења полицијских службеника према појединим лицима“, пише у одговору МУП-а достављеним Вијестима.

Полиција испред Центра јавне безбедности у Подгорици - Sputnik Србија
Функционери у Будви ослобођени, брутална реакција полиције на протестима у Подгорици и Никшићу

Како се подсећа, вишенедељне политичке тензије због смене власти у Будви ескалирале су тог дана када је полиција у неколико наврата интервенисала према грађанима и одборницима Демократа, Демократског фронта, Социјалистичке народне партије...

У медијима је објављено неколико снимака на којима се види прекомерна употреба силе полиције нарочито према, како се напомиње, Будванима Ђорђу Ђурашевићу и Предрагу Радетићу.

Током полицијске интервенције Ђурашевић је повређен, а на снимцима се види како му прилази инспектор, а потом га чупа, вуче и гура на паркирани аутомобил. Током дана полиција је на неколико локација бацила сузавце, а онда су патроле кружиле градом и приводиле појединце...

На једном од снимака види се како полицајци шутирају мушкарца који није пружао отпор и који је подигнутих руку сачекао полицајце који су трчали ка њему и оборили га на земљу.

Полиција шутира мушкарца приликом хапшења у Будви  - Sputnik Србија
Узнемирујући видео из Будве: Полиција шутира мушкарца приликом хапшења

Пет дана након таквих сцена у Будви, министар МУП-а Мевлудин Нухоџић најавио је да ће се поједини случајеви интервенције полиције преиспитати.

„Полицијски службеници ће, уколико се утврди да су прекорачили овлашћења, бити процесуирани у складу са процедуром“, казао је Нухоџић.

Интервенција полиције у Будви је и предмет истраге которског тужилаштва, које утврђује да ли су полицајци приликом интервенције у Будви злостављали грађане или починили неко друго кривично дело.

Још истражују злостављање Пљевљака

Одељење за унутрашњу контролу полиције још није донело мишљење у случају употребе средстава принуде полицијских службеника према Пљевљаку О.М. (21) у нередима 13. маја ове године.

„Поступак унутрашње контроле у предметном случају је у току“, одговорено је Вијестима.

Савет за грађанску контролу рада полиције констатовао је у извештају да је најмање седам полицајаца ногама, рукама и пендрецима тог дана тукло Пљевљака, иако он није пружао никакав отпор.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала