Трамп: Бесна руља покушава да избрише историју Америке

© AP Photo / Alex BrandonАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да „бесна руља“, која настоји да уклони статуе конфедералних лидера на протестима против расизма и дискриминације, заправо покушава да „избрише историју Америке“.

Трамп је, говорећи о антирасистичким протестима који су покренути широм Америке после бруталног убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, оценио да демонстрације угрожавају америчко друштво и темеље политичког система САД.

„Немојте да се заваравате. Ова левичарска културна револуција смишљена је да поништи тековине америчке револуције“, истакао је у петак Трамп на скупу поводом Дана независности САД у Јужној Дакоти на планини Рашмор.

Трамп је овом приликом најавио и изградњу „Националног парка америчких хероја“, где ће, како је навео, бити постављене статуе „највећих синова Америке“.

​Амерички председник се успротивио захтеву да се преименују базе америчке војске које носе имена конфедералних генерала, а демонстранте је назвао заговорницима „екстремно левичарског фашизма“, највероватније мислећи на, како констатује РТ, чланове организације Антифа.

„Постоји нови крајње левичарски фашизам који захтева апсолутну верност. Уколико не причате њихов језик, изводите њихове ритуале, изговарате њихове мантре и следите њихове налоге, онда ћете бити цензурисани, протерани, стављени на црну листу, прогоњени и кажњени“, казао је Трамп.

Подсетимо, током протеста широм САД организованих после убиства Флојда у Минеаполису крајем маја, гневни грађани су у више градова покушали да сруше или оштете споменике генералима Конфедерације који евоцирају сећање на колонијални дух и расизам.

Протест староседеоца: „Налазите се на украденој земљи“

Амерички староседеоци из индијанског племена Лакоте, њих стотинак, блокирали су пут ка меморијалном комплексу, носећи транспаренте на којима је писало „Идите одавде“, „Налазите се на украденој земљи“.

© AP Photo / Stephen GrovesПротест староседеоца из индијанског племена Лакоте.
Трамп: Бесна руља покушава да избрише историју Америке - Sputnik Србија
Протест староседеоца из индијанског племена Лакоте.

Током протеста приведено је 15 демонстраната, о чему сведоче снимци са лица места подељени на друштвеним мрежама, пренео је Танјуг, позивајући се на АП.

Иначе, у дану посете меморијалном комплексу евидентирано је рекордно ширење вируса корона, а епидемија је погодила и шири круг породице америчког председника.

Кимберли Гилфојл, руководилац у Трамповом изборном тиму и девојка сина америчког председника Доналда млађег тестирана је непосредно пред почетак скупа и била је позитивна. Тест сина председника САД био је негативан.

Скупу је присуствовало око 7.500 људи густо збијених у амфитеатру меморијалног комплекса, а многи нису носили заштитне маске.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала