Нови путеви и куће: Дејр ел Зор се диже из пепела /видео/

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаПоглед на област Џафра у Дејр ел Зору где се настављају борбе између сиријске војске и терориста ДАЕШ-а
Поглед на област Џафра у Дејр ел Зору где се настављају борбе између сиријске војске и терориста ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријски Дејр ел Зор сваким даном све мање подсећа на рушевине, које су за собом оставили терористи. Град оживљава и постепено се враћа мирном начину живота. Грађевински радници чисте рушевине и поправљају путеве.

Милитанти су оставили у град много муниције, минирали су целе зграде и улице. Због тога су деминери прво морали да обаве свој део посла, да би грађевинци почели са радом.

"До пре рата у овом граду је живело око 30.000 људи. Било је доста индустријских објеката. Милитанти су дошли овде 2010. године. Освајачи су истерани тек седам година касније. Међутим, они су још дуго контролисали нека предграђа, тако да смо тек сад могли да почнемо са обновом града. Сада је главно – окупити раднике и технику. О роковима да сада не говоримо“, испричао је градоначелник Дејр ел Зора Рајн Менди.

Град је био под блокадом три године. Како би истерали милитанте из појединих рејона, сиријска војска је морала да употреби артиљерију и авијацију. 

Тренутно се врши реконструкција и трга Гуар, где се сече неколико важних траса: из Алепа и Палмире.

Улице све мање подсећају на бојишта. Главни трг је добио свежи асфалт, пошто је стари био оштећен од гусеница тенкова. 

 

Без обзира на све напоре становника, Дејр ел Зору предстоји дуг период постратне обнове града. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала