Прети ли жариште на Тврђави: Све више заражених, а Егзит нуди попусте за карте

© Tanjug / Јарослав ПапПосетилац Егзита
Посетилац Егзита - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Судбина овогодишњих музичких фестивала иако су термини заказани, и даље је неизвесна. Организатори Сабора трубача у Гучи и београдског Бир феста указују да неће одржавати фестивале по сваку цену, док из Егзита не посустају, већ чак нуде и попусте на куповину карата.

Епидемија корона вируса у Србији попримила је нову димензију од почетка јуна. Број оболелих и умрлих последњих дана расте, због чега су бројни градови увели ванредну ситуацију, а Београд је међу последњима у низу. Стручњаци се надају да ће се применом мера, поступно осетити смањење регистрованих случајева.

Иако у Новом Саду мере ванредне ситуације не важе, највећа полемика у јавности избила је због тога што организатори Егзита и даље не одустају од планираног термина одржавања ове музичке манифестације, нити се оглашавају у медијима, тако да се улазнице увелико продају. Чак се на друштвеним мрежама нуде и попусти за куповину више карата.

© Tanjug / JAROSLAV PAPДок организатори бројних музичких фестивала теже ка томе да откажу заказане манифестације због ризика преношења корона вируса, Егзит нуди попусте на куповину карата
Прети ли жариште на Тврђави: Све више заражених, а Егзит нуди попусте за карте   - Sputnik Србија
Док организатори бројних музичких фестивала теже ка томе да откажу заказане манифестације због ризика преношења корона вируса, Егзит нуди попусте на куповину карата

Може ли Егзит бити нови жариште

О ризику одржавања овог фестивала који дневно окупља преко 50.000 хиљада људи за Спутњик је говорио епидемиолог Зоран Радовановић. Он сматра да би Егзит требало да се одржи ако број нових случајева обољевања од корона вируса буде мањи од 10.

„Било би разумно да ако би број новооткривених пао на једноцифрен, на пример 5, 6 у Србији, да се онда фестивал одржи. Али ако је знатно већи, ако је троцифрен, онда не би смео да се одржи. Ако би број заражених био преко сто, онда би то помогло расејавању инфекције, па бисмо били у ситуацији као и сада“, упозорава епидемиолог.

Судбина Бир феста

Дејан Грастић, организатор "Бир феста" манифестације која се одржава у Београду, рекао је за Спутњик да у овом тренутку нико не може да предвиди развој ситуације до планираног термина одржавања овог фестивала, и да је много непознатих у једначини. За једно вече је, према његовим речима, на Бир фест долазило по сто хиљада људи. Сада може да се говори о пет или десет пута мањем броју, али то ће зависити од тога шта држава буде дозволила.

„Не сме ту бити играња са здрављем људи. Ми можемо само да пратимо развој ситуације, да се надамо да је крај августа још далеко, и да слушамо мере и препоруке државе. По овоме што је тренутно на снази, фестивал не би могао да се одржи. Ако се то ублажи, епидемиолошка ситуација крене да се смирује, видећемо да у неком облику одржимо фестивал, али свакако са драстично мањем бројем људи уз мере које ће прописати држава“, поручује Грастић.
© Sputnik / Радоје ПантовићПрема актуелним мерама ванредног стања у Београду, "Бир фест" не би могао да се одржи, а судбина ове манифестације заказане за август зависиће од мера државе и епидемиолошке ситуације
Прети ли жариште на Тврђави: Све више заражених, а Егзит нуди попусте за карте   - Sputnik Србија
Према актуелним мерама ванредног стања у Београду, "Бир фест" не би могао да се одржи, а судбина ове манифестације заказане за август зависиће од мера државе и епидемиолошке ситуације

Гуча - мале шансе ове године

Са њим се слаже и Јован Ковачевић, директор Културног центра општине Лучани и један од организатора Сабора трубача у Гучи. Он се нада да овај фестивал неће бити одржан, због тога што Гуча није место ни манифестација где се мирује и где нема контаката, где нема прилике за заразу:

„Ако игде има ризика, има у Гучи. А препоруке су за нас обавезујуће. Сада је у Београду ограничено окупљање, у Србији није, али ми морамо да водимо рачуна да се у Гучи исто може пренети зараза као и у Београду. Па сада ослушкујемо и чекамо шта ће надлежни државни органи, Влада и Кризни штаб, одлучити, да ли ће бити неких конкретних мера или не“.

Он наводи да су неке мере организације квалификација за учешће такмичара већ обављене, али да нису све, јер и у предтакмичарском периоду мора да се води рачуна о спровођењу мера и спречавања ширења заразе.

© Sputnik / Александар МилачићСабор трубача у Гучи место је великог ризика преношења заразе због блиских контаката, тако да се организатори надају да ће овогодишње такмичење бити отказано
Прети ли жариште на Тврђави: Све више заражених, а Егзит нуди попусте за карте   - Sputnik Србија
Сабор трубача у Гучи место је великог ризика преношења заразе због блиских контаката, тако да се организатори надају да ће овогодишње такмичење бити отказано

„Ако бисмо одржавали сабор, за шта мислим да нема услова, морали бисмо да спроведемо препоручене мере заштите, макар у објектима које употребљавамо за Сабор. А то конкретно значи да ће кроз Културни центар који је организатор културног програма проћи и бити на истом месту на стотине људи, што подразумева обезбеђивање свих мера заштите, и рукавица и маски, и обезбеђивање дистанце и дезинфекције. Тада би терет спровођења мера спао на сваког конкретног организатора и учесника у организацији, а то би повећало број учесника особља у организацији Сабора“, тврди Ковачевић и додаје да је то у условима преусмеравања буџетских средстава на борбу против корона вируса, и помоћи након поплава које су задесиле овај крај, практично немогуће.

За следећу недељу је заказан састанак на коме ће се одлучивати о судбини не само ове, већ и других манифестација моравичког округа, попут Лав феста, Сабора Фрулаша у Прислоници, Сабор виолиниста у Прањанима, Нушићијаде у Ивањици, и многих других.

© Tanjug / Раде ПрелићУ току следеће недеље биће одлучено о судбини културних манифестација моравичког округа
Прети ли жариште на Тврђави: Све више заражених, а Егзит нуди попусте за карте   - Sputnik Србија
У току следеће недеље биће одлучено о судбини културних манифестација моравичког округа
„Најбитније је изборити се са ковидом. Ако имамо у виду да су Енглези отказали Вимблдон који 200 година није отказан, ако су отказане Олимпијске игра, Окобарфест, ми волимо Гучу више него све то скупа, али ако то значи опасност по живот и по здравље, ако ћемо да доведемо или одавде испратимо заразу, онда то стварно нема цену“, закључује саговорник Спутњика.

Одржавање фестивала неизвесно

Епидемиолог Радован Чеканац оцењује да је одржавање музичких фестивала у Србији који су заказани за август под знаком питања и понавља да је корона вирус непредвидив, и да не може да да процене чак ни за ближи период.

„Тренутно апсолутно ту не може ни организатор никакве мере да спроведе. Од ношења маски нема ништа, да се држи дистанца исто. Само ето постоји нада да неће доћи толико људи ако буде овава ситуација. Можда је најбоље сачекати и давати неке прецизније изјаве десет до петнаест дана до одржавања. Људски је и надати се да ће ово за 15, 20 дана попримити неки други ток“, сматра епидемиолог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала