Велики преокрет Велике Британије: Џонсон због Америке искључује „Хуавеј“ из британске 5Г мреже

© REUTERS / Dado RuvicБританска застава и паметни телефон са логотипом мреже Хуавеj и 5Г на матичној плочи рачунара на овој слици илустрације снимљеној 29. јануара 2020.
Британска застава и паметни телефон са логотипом мреже Хуавеj и 5Г на матичној плочи рачунара на овој слици илустрације снимљеној 29. јануара 2020. - Sputnik Србија
Пратите нас
Крајем фебруара, британска влада најавила је да ће дати „Хуавеју“ ограничену улогу у изградњи 5Г инфраструктуре, упркос упозорењима САД да би та одлука могла угрозити америчко-британску обавештајну сарадњу. У „великом преокрету“, британски премијер Борис Џонсон требало би да до краја године искључи „Хуавеј“ технологију из изградње државне 5Г мреже.

О „великом преокрету“ пише британски „Телеграф“, позивајући се на извештај Националног центра за кибернетичку безбедност Државног штаба за комуникације (GCHQ) који тврди да су америчке санкције против „Хуавеја“ имале „озбиљан“ утицај на компанију и да ће кинеског телекомуникацијског гиганта упозорити на употребу „непоуздане“ технологије.

У извештају који је требало да буде представљен Џонсону у недељу, наводи се да званичници GCHQ предлажу да се заустави уградња нове „Хуавеје“ опреме „за најмање шест месеци“ као и да се „удаљи технологија“ која је већ у употреби, наводи „Телеграф“.

© AP Photo / Frank AugsteinВлада премијера Бориса Џонсона раније је одобрила учешће кинеске компаније у изградњи 5Г мреже
Велики преокрет Велике Британије: Џонсон због Америке искључује „Хуавеј“ из британске 5Г мреже - Sputnik Србија
Влада премијера Бориса Џонсона раније је одобрила учешће кинеске компаније у изградњи 5Г мреже

Британски министар здравља Мет Хенкок у међувремену је изјавио да неће коментарисати „цурење информација“ додајући да је почетком године влада објавила интерни извештај и да су у њему наведени бројни услови које би требало испунити.

Он је изразио уверење да ће „Национални савет за безбедност размотрити те услове и донети исправну одлуку која ће довести до тога да имамо и јаку телеком инфраструктуру, али и да она буде безбедна“.

„Телеграф“ је крајем маја, цитирајући неименовани извор, објавио да Џонсон разматра смањење „Хуавејеве“ улоге у постављању 5Г мреже у Британији.

„Он (Џонсон) жели да задржи везе са Кином али ће уговор са 'Хуавејом' бити ревидиран. Званичници ће добити инструкције да направе план како да се што брже смањи учешће 'Хуавеја' у изградњи 5Г мреже“, навео је тада тај извор.

Шеф „Хуавеја“ за Велику Британију Виктор Занг оштро је осудио оне који „компанију нападају без икаквих доказа“ и упозорио да би ометање „Хуавејевог“ учешћа у изградњи 5Г мреже Британији учинило медвеђу услугу.

© AP Photo / Andy WongАмериканци су ставили Хуавеј на црну листу компанија и запретили Британцима смањењем обавештајне сарадње због кинеске компаније
Велики преокрет Велике Британије: Џонсон због Америке искључује „Хуавеј“ из британске 5Г мреже - Sputnik Србија
Американци су ставили Хуавеј на црну листу компанија и запретили Британцима смањењем обавештајне сарадње због кинеске компаније

„Наш приоритет био је да помогнемо компанијама које се баве мобилном телефонијом и широкопојасним мрежама да одрже Британију повезаном, што је у овом тренутку било виталније него икад. Ово је наша доказна евиденција“, нагласио је Занг у осврћући се на пандемију Ковида 19.

Пристанак Лондона на учешће „Хуавеја“ у изградњи 5Г мреже

Лондон је био под великим притиском Вашингтона откад је у фебруару најавио да ће Велика Британија под одређеним условима допустити „Хуавеју“ да учествује у изградњи 5Г мреже.

Британска влада тад је јасно ставила до знања да ће кинески технолошки гигант бити искључен из рада на „кључним“ деловима националне 5Г мреже, као што су „безбедносно важне“ и „безбедносно критичне“ области, попут војних база.

Амерички напад на „Хуавеј“

Вашингтон је у више наврата упозоравао Лондон да би давање дозволе „Хуавеју“ да учествује у изградњи 5Г мреже угрозило америчко-британске споразуме о размени обавештајних података и запретио да ће смањити билатералну обавештајну сарадњу.

Трампова администрација је у мају прошле године ставила на „црну листу“ корпорацију под оптужбом да су њени хардвер и софтвер повезани са слањем обавештајних података кинеској обавештајној служби, услед трговинских тензија САД и Кине које су избиле у јануару 2018. И званични Пекинг и „Хуавеј“ су у више наврата негирали те оптужбе.

САД су такође позивале и друге земље да одустану од коришћења „Хуавејеве“ опреме током изградње 5Г мрежа, у оквиру кампање притиска на кинеског технолошког гиганта.

Упркос паду цена, „Хуавеј“ је у свом годишњем извештају за 2019. годину забележио „солидне пословне перформансе“ при чему је вредност компаније нарасла 123 милијарде долара, а нето добит на 9 милијарди.

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала