Црногорска полиција прогони свештеника Епархије будимљанско-никшићке

© Sputnik / Небојша ПоповићСаборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу
Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Епархија будимљанско-никшићка саопштила је да је јереју Стефану Миловановићу гранична полиција дала негативно мишљење за продужење привременог боравка и тако је „очито покушала да застраши целокупно свештенство“ Епархије.

У саопштењу се наводи да је Миловановић уредно, у Законом предвиђеном року, поднео захтев за продужење дозволе за привремени боравак (који му је до сада одобраван по основу брака са црногорском држављанком). Потом му је упућен позив за саслушање, односно од њега је захтевана посебна изјава поводом поднетог захтева, иако до сада, с обзиром да захтев за издавање дозволе за привремени боравак подноси пети пут, никада није био дужан да то чини.

„Разлози за саслушање саопштени су му у Директорату за грађанска стања и личне исправе у Бијелом Пољу, када је упознат да је гранична полиција Регионалног центра Сјевер у његовом случају дала негативно мишљење за продужење привременог боравка, позивајући се на Закон о странцима. Међутим, гранична полиција Регионалног центра Сјевер покушава да преко јереја Стефана Миловановића застраши целокупно свештенство наше Епархије, јер негативно мишљење не темељи на Закону, већ на сопственим намерама“, наводи се у саопштењу.

Негативно мишљење дато је с образложењем да је „против свештеника од стране ЦБ Беране поднета кривична пријава због непоступања по здравственим прописима због чега он „не испуњава услове за продужење дозволе за привремени боравак.

„Законом о странцима јасно су прописани разлози због којих се некоме може ускратити привремени боравак у земљи, као и разлози због којих се протерује из земље. Јереј Стефан Миловановић за све време свог вишегодишњег боравка у Црној Гори није ни за шта нити прекршајно нити кривично правоснажно осуђиван и зато је и негативно мишљење које полиција у овом случају даје потпуно неосновано и представља отворено исказану жељу да свештеника који легално борави у Црној Гори протерује произвољно“, наводи се у саопштењу.

Епархија указује на полицијску „самовољу и непознавање црногорског Устава и Закона, као и потврђених међународних уговора“, што су показали тако што поднесену кривичну пријаву третирају као правоснажну пресуду, што је „скандалозно, и противно Законику о кривичном поступку“.

Против јереја Миловановића се и не води кривични поступак, јер сходно одредбама Законика о кривичном поступку јасно је да кривични поступак пред судом отпочиње тек подизањем оптужнице, што овде није случај, наводи Епархија.

Црногорска полиција показује непоштовање Устава Црне Горе, у чијем члану 35 је нормирана претпоставка невиности по којој је свако невин док се његова кривица не утврди правоснажном одлуком надлежног суда. Такође, полиција не зна да окривљени није дужан, сходно истом члану Устава Црне Горе, да доказује своју невиност, а подједнако незнање полиција показује и у односу на члан 25 став 3 Устава којим је прописано да се 'не може ограничити право на претпоставку невиности'“, наводи се у саопштењу.

Поред тога, „полиција демонстрира врло отворену жељу да крши елементарна људска права“.

„У случају јереја Стефана Миловановића, проглашавајући га кривим пре покретања поступка пред судом, црногорска полиција је својим негативним мишљењем о продужењу дозволе за његов привремени боравак прекршила четири члана Европске конвенције о људским правима: члан 6 – претпоставку невиности, члан 8 – право на поштовање приватног и породичног живота, члан 14 – право да сва права из Европске конвенције уживају без дискриминације, и члан 53 – обавезу државе да не угрожава људска права и основне слободе“, наводи се у саопштењу

Црногорска полиција најгрубље крши и Општу декларацију о правима човека коју је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, наводи Епархија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала