Највећи противник изградње „Северног тока 2“ дао зелено светло за његов завршетак

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockИзградња гасовода "Северни ток 2"
Изградња гасовода Северни ток 2  - Sputnik Србија
Пратите нас
Данска енергетска агенција (DEA) дала је дозволу компанији „Норд Стрим 2“ да заврши изградњу „Северног тока 2“ у својим водама, наводи се у саопштењу агенције.
Агенција је дала дозволу за наставак радова на гасоводу, уз коришћење бродова који се могу усидравати. До сада је током извођења радова у водама краљевине било дозвољено да се користе само бродове са системом динамичког позиционирања.

У тексту се наводи да ће се преостали део радова изводити ван подручја, где су постављени строги еколошки захтеви. С тим у вези, могуће је користити мање опасну опрему по екологију, укључујући бродове са системом за усидравање.

Ипак, како се наводи, радови неће почети пре 3. августа до када је рок за подношење жалбе на ову одлуку.

Подсетимо, раније је Данска забранила да се приликом изградње гасовода „Северни ток 2“ користе усидрена пловила, јер би сидра могла закачити неексплодирану муницију која је након рата остала на дну Балтичког мора.

Изградњу „Северног тока 2“ могли би завршити брод за полагање цеви „Академик Черски“ са системом динамичког позиционирања и баржа „Фортуна“ компаније „МРТС“, која нема такав систем. Оба брода тренутно се налазе у луци „Мукран“ – логистичком терминалу „Северног тока 2“.

Рад на изградњи гасовода „Северни ток 2“ обустављен је након што је Америка крајем прошле године усвојила буџет за одбрану, који укључује и санкције против компанија које учествују у градњи „Северног тока“. Нако тога је швајцарска компаније „Олсиз“ прекинула са полагањем цеви.

© SputnikСеверни ток 2
Највећи противник изградње „Северног тока 2“ дао зелено светло за његов завршетак - Sputnik Србија
Северни ток 2

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала