Експерти о најави украјинске војне операције: Снажни не вређају слабе, Русија је миротворац

© Sputnik / Алексей Лебедев / Уђи у базу фотографијаПоглед на обалу Црног мора на Криму
Поглед на обалу Црног мора на Криму - Sputnik Србија
Пратите нас
Коментаришући речи команданта украјинске морнарице Алексеја Неижпапе о припреми за војне операције с Русијом, заменица директора руског Центра за геополитичка истраживања Наталија Макејева каже да је јасно да је главни агресор у региону Украјина и да Русија има улогу миротворца. Крим поручује да снажни не вређају слабе.
„Људи су дефинитивно изгубили додир са реалношћу. Неодговорност њихових изјава ће, према мом мишљењу, ускоро достићи врхунац. Они редовно износе непромишљене глупости за које не одговарају и дају такве изјаве у популистичке сврхе или како би застрашили сопствено, и тако већ застрашено, несрећно становништво. Очигледно је да је главни агресор у региону Украјина уз подршку САД и западних земаља, као и да се Русија понаша као главни миротворац“, рекла је она за радио Спутњик.

Макејева је додала да је „исти тај Крим био спашен судбине Донбаса управо захваљујући напорима Русије“.

„Посаветовала бих том човеку да посети психијатра и поразговара о томе како се треба понашати и односити ка реалности. Овде се може употребити термин 'шпанска срамота', када глупост износи одрасла особа на власти, а руски експерт се стиди у његово име“, изјавила је Макејева.

Снажни не вређају слабе

Тим поводом огласила се и сенаторка кримског региона Олга Ковитиди, рекавши да би украјинске власти требало да обуставе ратоборну реторику против братске државе.

Она је изјаву Неижпапе назвала блефом.

„Као што видимо, наше међународно окружење је прилично узнемирено. Такве изјаве могле би да се сматрају глупошћу ментално оболеле особе да нису дошле од команданта флоте, украјинског контраадмирала. Позивамо Украјину да се ухвати у коштац са проблемима свог народа и обустави ратоборну реторику у погледу братске државе. Не желимо ни с ким да ратујемо и нећемо подлећи провокацијама, код нас у Русији је ред такав да јаки не вређају слабе“, рекла је сенаторка.

Према њеним речима, украјинска ратна морнарица својом бројношћу и ударном снагом не представља никакву претњу по Русију.

„Нејасно је зашто се украјинске власти, уместо да обнове своју економију и побољшају животне услове обичних Украјинаца, фокусирају на очигледно губитничку илузију о борби против братске Русије“, истакла је сенаторка.

С тим у вези, став Кремља је да су изјаве команданта украјинске морнарице о припремама војне операције против Русије – глупост и ширење антируске хистерије.

О чему прича украјински контраадмирал?

Контраадмирал Алексеј Неижпапа за лист „Думска“ изјавио је да се ратна морнарица Украјине припрема за војне операције са Русијом и намерава да врати КримКијев, како каже, очекује напад руске војске на Херсонску област с циљем да пусте воду из Дњепра на Крим. Он је додао да ће сигнал сукоба бити покушај Русије да обнови Северни кримски канал на полуострву.

Напоменуо је и да украјинска војска поседује ракетни комплекс „Нептун“ чији је домет и до Севастопоља.

Раније је Украјина обезбеђивала до 85 одсто потреба Крима за свежом водом преко Северног кримског канала из Дњепра. Међутим, након уједињења Крима и Русије, Украјина је у потпуности прекинула испоруку воде из Дњепра.
Украјински политичари одбијају да успоставе испоруке воде на руско полуострво, али редовно објављују да Русија има „намеру да заузме Северни кримски канал“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала