Грађани Србије без много избора: путовања се свела на неколико земаља

© Sputnik / Валерий Мельников /  / Уђи у базу фотографијаГранични прелаз "Изварино" у Луганској области
Гранични прелаз Изварино у Луганској области   - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Грађани Србије, бар како у овом тренутку стоје ствари, немају велики избор ако одлуче да путују. Без ограничења могу да уђу у три земље региона - Босну и Херцеговину, Мађарску и Бугарску, као и у још шест земаља ЕУ, међу којима су Шпанија и Италија.

Србија је своје границе отворила још крајем маја, не само за своје, већ и за стране држављане. За улазак није потребан ни ПЦР тест, ни изолација. Међутим, у другим европским земљама важе различита правила и процедуре, која се из дана у дан мењају.

Три земље региона отворене за грађане Србије

Улазак Срба у Мађарску је слободан. Није потребан ни тест на корона вирус, као ни изолација. Свих девет граничних прелаза отворено је за наше грађане. У Босну и Херцеговину такође се може без ограничења.

Улазак наших држављана у Бугарску омогућен је прошлог месеца, без икаквих ограничења. С тим што се и на бугарским границама врши насумично тестирање на корона вирус, а уколико се испостави да је путник позитиван биће упућен у четрнаестодневни карантин.

Грчка и Хрватска дигле рампу

Срби од данас, како је већ потврђено, више не могу да уђу у Грчку због одлуке Владе ове државе образложене епидемиолошком ситуацијом у Србији и великим бројем позитивно тестираних људи из Србије у Грчкој. Забрана ће трајати до 15. јула, али министар спољних послова Ивица Дачић верује да ће одлука бити преиначена. Подсетимо, приликом ранијег  уласка у Грчку није био неопходан негативан тест на корона вирус нити изолација, с тим што су на границама и аеродромима рађени ПЦР тестови насумично одабраних туриста.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићОд данас до 15. јула забрањен је улазак Српских држављана на територију Грчке
Грађани Србије без много избора: путовања се свела на неколико земаља - Sputnik Србија
Од данас до 15. јула забрањен је улазак Српских држављана на територију Грчке

Држављани Србије и даље не могу да путују у Хрватску, јер је Штаб цивилне заштите те земље донео одлуку о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Хрватске, која се примењује од 1. до 15. јула 2020. године. Од овог правила су изузети здравствени радници, стручњаци за бригу о старијима и особе које захтевају хитно медицинско лечење. Особама које путују због туристичких или других пословних разлога или које имају други економски интерес омогућено је да уђу у Хрватску и изузети су од забране, као и особе које путују због школовања или других неодложних разлога. У сваком од тих случајева неопходно је доставити одређену документацију која потврђује оправданост разлога за прелазак границе.

Црна Гора на снази држи две листе држава чији грађани могу да пређу њене границе- једна подразумева улазак без ограничења, а друга улазак уз негативан ПЦР тест стар не више од 24 сата. Србије још увек нема ни на једној листи.

У Румунији су још увек на снази одредбе о општој забрани уласка страних држављана из земаља које нису чланице ЕУ. Улазак страним држављанима из земаља које нису чланице ЕУ је дозвољен само онима који су чланови породица румунских држављана или држављана из других држава чланица ЕУ или Европског економског простора са пребивалиштем у Румунији, затим странцима који поседују дозволу за боравак или дугорочну визу, особљу дипломатско конзуларних представништва или међународних организација, путницима у транзиту или онима који путују из хитних или хуманитарних разлога.

У Северну Македонију дозвољен је улазак за македонске и стране држављане са регулисаним сталним или привременим боравком, али под условом да имају негативан ПЦР тест не старији од 72 сати, као и уз обавезну самоизолацији од 14 дана. Транзит страним држављанима је омогућен уз обавезу да не напуштају ауто-пут и да трајање транзита не сме бити дуже од пет сати.

Аустрија је одлучила да не отвара границе за улазак грађана Србије, као и других земаља Западног Балкана, осим својим држављанима који долазе из тих земаља, али је за њих обавезан 14-дневни карантин или Пи-Си-Ар тест.

© Sputnik / Александар Милачић / У Хрватску се и даље не може...
Грађани Србије без много избора: путовања се свела на неколико земаља - Sputnik Србија
У Хрватску се и даље не може...

Словенија не мења услове упркос препоруци Европске комисије. Србија остаје на црвеној листи епидемиолошки ризичних земаља, тако да ће се сви они који путују из Србије у Словенију суочити са 14-дневним карантином.

Без ограничења у Италију, Шпанију, Француску…

Нема више рестрикција по питању уласка српских држављана у Италију и није потребно образложити разлоге путовања, али преласком границе у наредних 14 дана обавезна је самоизолација и медицински надзор.

Грађани Србије могу безусловно да уђу на територију Холандије, без теста и обавезног карантина.

Држављани Србије од 4. јула могу слободно да путују у Шпанију, без карантина, уз претходно попуњавање формулара о јавном здрављу.

Путницима из Србије је дозвољено да уђу у Француску, без ограничења уласка или добровољног карантина, у складу са препоруком Савета ЕУ. Листа земаља којима су укинута ограничења везана за долазак у Француску биће редовно ажурирана, најмање на сваких 15 дана, узимајући у обзир препоруке ЕУ и развој здравствене ситуације у земљама из којих путници долазе и у којима живе, објављено је на сајту Амбасаде Француске у Србији.

Влада Шведске је продужила забрану уласка страним држављанима до 31. августа, али је истовремено одлучила да ублажи ограничења уласка. Улаз је сада дозвољен за држављане ЕУ и за особе са шведским дозволама боравка, без обзира на сврху путовања. Такође је проширена и листа држава ван ЕУ чијим грађанима је дозвољен улазак. На тој листи налази се и Србија.

Чешка је мерама реципроцитета од првог јула омогућила улазак српским држављанима, без икаквих ограничења у виду тестова и самоизолације.

© AP Photo / Emilio MorenattiДржављани Србије могу слободно да путују у Шпанију, без ограничења
Грађани Србије без много избора: путовања се свела на неколико земаља - Sputnik Србија
Држављани Србије могу слободно да путују у Шпанију, без ограничења

Од 10. јула, држављани Србије моћи ће да путују у Велику Британију и по доласку неће морати у двонедељни карантин. То важи за путнике из Србије који 14 дана пре уласка у Велику Британију нису били у некој од земаља која није на списку држава којима је дозвољен улаз без карантина.

Грађани Србије могу и у Турску, с тим што се на граници мери температура. Први чартер лет са туристима из Србије у недељу је слетео у Анталију. Редован авионски саобраћај са Турском успостављен је од 15. јуна, а копнена граница отворена је 11. јуна.

У Немачку се може само у три случаја

Улазак у Немачку из Србије дозвољен је почевши од 2. јула, али само у три случаја. Први је улазак на основу националне визе у сврху спајања породице супружника и малолетне деце са лицима која се већ налазе у Немачкој. Други се односи на висококвалификована лица са нострификованом дипломом високошколске установе или са дипломом о завршеном стручном образовању. А трећи подразумева улазак студената под лакшим околностима. У сваком од ових случајева неопходна је кућна самоизолација у трајању од 14 дана.

Швајцарска Савезна влада саопштила је да ће следити препоруке Савета ЕУ и од 20. јула отворити границе за држављане 13 земаља, али се одлука не односи на Србију која остаје у групи "ризичних земаља".

Данска и Финска нису прихватиле препоруку Европске уније којом је дато „зелено светло“ за улазак грађана Србије на њену територију, тако да грађани Србије не могу да путују у ове две земље.

Норвешка, која је врло брзо ставила пандемију под контролу, и даље одбија позиве да укине или бар ублажи рестрикције за путовања, тако да се у ову земљу и даље не може, као ни у Белгију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала