Громови у Индији убили 147 људи за 10 дана, а очекују и горе време /фото/

© AP Photo / Ashwini BhatiaМуња трепери у облацима у Индији
Муња трепери у облацима у Индији - Sputnik Србија
Пратите нас
Најмање 147 људи је у последњих 10 дана страдало од удара грома у индијској држави Бихар на североистоку, а упозорава се да би громови могли да буду и чешћи.

Само прошлог четвртка власти су забележиле око 26 страдалих од грома, у петак је погинуло 15 људи, а у суботу 21, a 40 је повређено.

У току је сезона монсуна, која траје од јуна до септембра и током које пољопривредници раде на пољима. Прошле године 170 људи је страдало од грома током монсунског периода.

Ове године број умрлих од удара грома у том подручју од почетка марта оборио је рекорд и попео се на више од 215. Наредних дана очекују се екстремнији удари грома, упозорила је индијска метеоролошка служба, преноси РТ.

Државне власти су направиле апликацију за паметне телефоне која помаже да се предвиде периоди појачаних ризика од удара грома и упозоравају локално становништво. Међутим, како је Бихар најсиромашнија држава у земљи, многи пољопривредници и радници немају паметне телефоне.

Бихарски агрометеоролог Абдус Сатар рекао је за АФП да громови настају због велике нестабилности у атмосфери, коју подстичу пораст температуре и прекомерна влага, што приписују глобалним климатским променама.

Дипол Индијског океана (ИОД), такође познат као индијски Ел нињо, јесте неправилна осцилација температура морске површине у којој западни Индијски океан постаје наизменично топлији (позитивна фаза), а затим хладнији (негативна фаза) од источног дела океана, с драматичним утицајима на временске прилике.

Тако су догађаји попут аустралијске суше и последичних пожара ранијих месеци 2020, поплаве у Џакарти, па чак и најезда скакаваца широм источне Африке и индијског потконтинента настали услед погоршања циклуса ИОД.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала