Како искористити снагу водотокова а не нарушити животну средину

Пратите нас
Струја произведена снагом воде је „зелена“ и спада у такозване обновљиве изворе енергије.

Било да је реч о великим хидроцентралама, попут оних изграђених на Дунаву у Ђердапској клисури, хидроелектранама на Дрини, или малим хидроелектранама – чија изградња и код нас, али и региону и свету изазива велику пажњу јавности због оних који су злоупотребили могућност да се кроћењем планинских брзака оствари профит хидропотенцијали су енергетски потенцијал на који ће се у будућности све више рачунати јер, у борби са климатским променама „зелена“ електрична енергија је веома битан фактор у креирању енергетске будућности сваке земље.

Средином јуна потписан је уговор Електропривреде Србије и Електропривреде Републике Српске о партнерству у изградњи три хидроцентрале на Дрини. ЕПС, такође, у плану има и градњу реверзибилне хидроелектране на Бистрици, а одмах по завршетку ХЕ Ђердап 2 енергетски стратези су направили пројекат градње реверзибилне хидроелектране Ђердап 3. Данас Тај пројекат до данас није реализован а Румунија сада најављује да ће, ако не договори партнерство са суседима на дунавским обалама сама на својој обали направити нову хидроелектрану.

О значају хидропотенцијала и томе како треба газдовати снагом воде а да се не наруши животна средина у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са стручњаком за хидроенергетику Мијодрагом Читаковићем, замеником извршног директора инжењеринга Елнос Групe.

Енергија Спутњика Миодраг Читаковић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала