Пленковићев победнички говор — какве је поруке послао

© AP PhotoАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Актуелни премијер и председник победничког ХДЗ-а на парламентарним изборима у Хрватској, Андреј Пленковић, захвалиио је свима који су гласали за ту странку и оценио да је демократија то када грађани искажу вољу у ком смеру желе да иде држава.

„Овај резултат обавезује. Имали смо тежак мандат пун искушења иза нас. А изазови пред нама су још већи. Такве околности захтевају рад, елан, пожртвовност, знање, искуство“, рекао је Пленковић, који је међу чланством и симпатизерима дочекан аплаузом и овацијама.

Он је казао да је „оваква подршка“ за ХДЗ огромна обавеза и да ће о њој водити рачуна.

„Хрватској су потребна решења и за привреду и за јавно здравље, јачање институција, људских и мањинских права“, рекао је он.

Хрватској, како је навео, треба влада која ће баштинити „нови модерни суверенизам“.

„Ова победа нам даје за право да будемо мало весели, опуштени. Сутра ујутро крећемо сви заједно као и до сада свим срцем да радимо за Хрватску“, закључио је Пленковић.

Према подацима Државног изборног поверенства, на основу обрађених 86 посто бирачких места, ХДЗ с коалиционим партнерима у неким изборним јединицама – ХСЛС-ом и ХДС-ом, осваја 67 мандата заједно с три мандата која је добио у дијаспори, док Рестарт коалицији припада 41 мандат.

На трећем месту је Домовински покрет Мирослава Шкоре са 16 мандата, а следе Мост са 8, Можемо 7, Странка с именом и презименом 2, Реформисти и ХНС по 1 мандат.

Још осам мандата у Сабору припада националним мањинама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала