Антицрквена акција црногорске полиције: Територија племена Цуца под опсадом

Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска саопштила је да је црногорска власт извршила још један „бруталан удар на Српску православну цркву“. Власт је прекршила основне људске слободе на неколико нивоа – од „забране кретања слободних грађана по слободним путевима“ или спречавања становништва и свештенства да обавља верску службу.

У саопштењу се наводи да се на Ивањдан, празник Рођења Светог Јована Крститеља, територија племена Цуца нашла под опсадом бројних полицијских снага које нису дозвољавале ни једном лицу, да из било ког правца, приђе Цуцама.

„Разлог је више него очигледан: спречавање свештенства Митрополије Црногорско-приморске да обави традиционалну Ивањданску службу у храму Светог Јована Крститеља на цуцком Бјелилу“, наводи Митрополија.

Велики цуцки црквено-народни сабор, који сваке године прати поменуту службу, унапред је отказан због епидемије вируса (због које су, само пар дана раније, отказани молебни у свим црногорским градовима), али су свештеници, по устаљеном реду јутрос пошли ка Бјелилу да одслуже литургијску службу, без присуства грађанства. Међутим, у тој намери их је спречила црногорска полиција, стоји у саопштењу.

„Она није дозволила свештенику Гојку Перовићу да, у пратњи црквењака Славка Кривокапића, који је родом из Кућишта код Бјелила, изађе из Цетиња, нити свештенику Немањи Кривокапићу, чији су преци сахрањени пред поменутом црквом, да пође из Котора. Председник Црквене општине Никшић Ратко Кривокапић, такође пореклом из овог краја, спречен је на излазу из Грахова ка Трешњеву“,пише у саопштењу.

Ова терористичка антицрквена акција полиције очигледно је координисана са медијском хајком која блати традиционални Ивандањски сабор, наводи Митрополија и додаје да тај сабор „више од 10 година свога трајања окупља Цуце из свих крајева Црне Горе и има искључиво духовни карактер, а овдашњи провладини медији га приказују као политички и националистички скуп“.

Једна од занимљивости манифестације је да у њој службу служе искључиво свештеници из Катунске нахије: Кривокапићи, Перовићи, Биговићи, Пешикани и остали…

Према провереним сазнањима Митрополије, данашњој полицијској репресији претходиле су теренске партијске активности ДПС-а, обилазак цуцких домаћинстава од стране њихових страначких активиста – вероватно са циљем да се пред становништвом припреми оправдање за данашњи полицијску параду по Цуцама.

„Оваквим поступањем државна власт је прекршила основне људске слободе, и то на неколико нивоа. Неутемељена забрана кретања слободних грађана по слободним путевима ове државе; спречавање домицилног цуцког становништва и свештенства да обавља верску службу у за то предвиђеним објектима; изазивање подела и мржње међу рођацима и братсвеницима по принципу – 'трн у здраву ногу забадате'“, сматра Митрополија.

Оваквим властодршцима и њиховој правди одавно више не верујемо „ни млијеко да је бијело” како кажу, али ћемо, уздајући се у Бога, предузети све правне радње да ово непочинство разобличимо, како више никоме не би пало на памет да мути народ по Цуцама, као што је, без успеха, радила она несрећна баба из Бара, описана у „Горском вијенцу“ овим речима, баш једнога Цуце:

„Причаћемо, а имамо доста!

Проста сабља по сто путах турска

Од Косова која нас сијече

При злу томе, ако је истина.

Па се народ цио помутио,

Нико не зна шта хоће да ради;

Промрзјело све једно на друго.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала