Древна џиновска црна рупа дневно поједе масу целог нашег Сунца

© ESO/L. CalçadaПриказ црне рупе
Приказ црне рупе - Sputnik Србија
Пратите нас
Показало се да једна од највећих познатих црних рупа у свемиру има апетит који одговара њеној величини. Према најновијим подацима, овај џин, који је већ сада око 34 милијарде пута већи од наше звезде, дневно прождире еквивалент масе целог Сунца.

То је чини најбрже растућом црном рупом у свемиру и сврстава је у категорију ултрамасивних црних рупа, пише „Сајенс алерт“, преноси Индекс.

„Маса ове црне рупе је око 8000 пута већа од црне рупе у средишту Млечног пута“, рекао је астроном Кристофер Онкен са Аустралијског националног универзитета.

„Да би црна рупа у средишту Млечног пута постигла ту масу, морала би да прогута две трећине свих звезда у нашој галаксији“, додао је.

Пет пута већа од нашег Сунчевог система

Ова ултрамасивна црна рупа откривена је 2018, а налази се у средишту галаксије која је од нас удаљена милијардама светлосних година. Када су је тек уочили, астрономи су проценили да је њена маса одговара величини од отприлике 20 милијарди соларних маса, а њена стопа акумулације (колико материјала прождире) око пола масе нашег Сунца дневно.

Касније су научници додатно анализирали податке и открили нешто невероватно – та црна рупа је много већа него што су пре мислили. 

Најстарији џин у свемиру

То није највећа црна рупа икад откривена. Ултрамасивна црна рупа која је дебела 40 милијарди соларних маса налази се у срцу галаксије Холм 15А која је од нас удаљена око 700 милијуна светлосних година. Ту је и ултрамасивна црна рупа удаљена од нас 10,4 милијарде светлосних година која напаја квазар ТОН 618, а која је тешка 66 милијарди соларних маса.

Црна рупа - Sputnik Србија
Видљива голим оком: Откривена црна рупа „на прагу“ планете Земље

Ова црна рупа због једног разлога спада у посебну категорију. Наиме, она припада раздобљу када је свемир био на испод 10 посто тренутне старости. Не само да не знамо како се формирала и расла, него не знамо ни како је могла постати толико масивна толико брзо након Великог праска.

„Ради се о највећој црној рупи која долази из раног раздобља нашег свемира“, рекао је Онкен.

„Је ли ова галаксија заправо неко чудовиште из раног свемира или је црна рупа прогутала изванредну количину свог окружења? Мораћемо да наставимо истраживање ако желимо одговоре“, додао је.

Истраживање је објављено је у часопису „Месечна обавештења Краљевског астрономског друштва“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала