Кијев предложио нову иницијативу за Донбас

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПосматрачка мисија ОЕБС-а у Луганској области
Посматрачка мисија ОЕБС-а у Луганској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев разматра могућност увођења мировних снага ОЕБС-а у Донбас, јер ова организација има такав мандат, изјавио је потпредседник владе за реинтеграцију такозваних „привремено окупираних“ територија Украјине Алексеј Резњиков за телевизију ИЦТВ.

„Тренутно проучавамо невиђену могућност мандата ОЕБС-а. Произилази да они имају право да уводе своје мировне трупе, али то се никада није догодило. Али формално, правно, то је могуће“, рекао је он.

Према речима Резњикова, миротворци ОЕБС-а могли би да представљају варијанту на коју би „та страна можда била спремна да пристане“.

Раније се Украјина залагала за идеју увођења мировних снага УН у Донбас. Кијев инсистира на томе да мисија треба да има широк мандат и буде распоређена у целом региону до границе са Русијом.

Председник Русије Владимир Путин је, са своје стране, подржао предлог за увођење мировног контингента на југоисток Украјине, али је нагласио да мисија треба да се налази само на контакт линији, а њена функција може да буде само осигуравање безбедности припадника ОЕБС-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала