На шта прво помислите када се каже „Жена змај“ /видео/

© Фото : pixabay.comЖена у бизнису-илустрација
Жена у бизнису-илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Овај термин варира у односу на временску епоху о којој причамо. Пре сто година, то би могла да буде жена која је успела да одгоји велики број деце, одржава домаћинство на окупу и брине за мушки део породице, који је добар део живота провео у рату.

Пре педесет година то би била жена која је завршила факултет, запослила се у струци и остварена је на породичном плану. Данас је то велико питање шта значи бити „жена змај“ и свако тумачење могло би да буде прилично лично.

Чињеница је да се на данашњи термин „жена змај“ нарочито гледа кроз успех на пословном плану, али се и јако истиче фактор физичког изгледа и личне неге, независно од броја година. Стереотип успешне жене и стереотип успешног мушкарца кроз данашњу (не)културу друштвених мрежа осликава се кроз фотографије извајаних тела, са кученцетом у кући, једним дететом и сопственим приватним пословима.

© PixabayУ пословном свету у Србији на руководећим местима присутно је око 30 одсто жена.
На шта прво помислите када се каже „Жена змај“ /видео/ - Sputnik Србија
У пословном свету у Србији на руководећим местима присутно је око 30 одсто жена.

Реалност је једно, док су друштвена очекивања сасвим нови ниво притиска, који може да оптерећује човека у модерним временима, када је једна од већих дилема свих људи невезано за пол и материјалну ситуацију — да ли бити добар за себе или се уклопити у систем других и уживати да нас тапшу по раменима?

Женска пословна заједница у Србији

У пословном свету у Србији на руководећим местима присутно је око 30 одсто жена. Женско предузетништво је последњих година добило могућности значајног подстицаја и субвенција у почетном пословању од стране Града Београда и Владе Србије.

Према истраживању које су правили „Адико и Кјуб“, наводи се да се у Србији највише жена налази на руководећим местима у удружењима, затим у рачуноводственим и ревизорским пословима, пословном саветовању и угоститељским објектима. Више од две трећине жена креће у сопствени бизнис након немогућности да нађу посао, док други део наводи да је мотивација за покретање фирме жеља за независношћу и повећањем прихода.

Конкуренција или инспирација на послу

На повећање броја жена у пословном свету не треба гледати као на конкуренцију, већ на инспирацију, јер како каже Џек Ма, оснивач једне од највећих компанија на свету — „Алибаба“, „жене балансирају између логике и инстикта“.

Покретање посла од кога планирамо да живимо, не би требало да буде осуђено на пуку стратегију преживљавања. Најбољи послови настају из инспирације, материјализације дугогодишњег хобија или просто жеље да се буде бољи од неког другог на тржишту. Такви послови не само да доносе више среће и уживања у раду, већ се кроз године повећава и продуктивност на задатку, а самим тим и зарада значајно расте.

Некад је женама страх од успеха већи проблем него страх од неуспеха, тврди Јована Миљановић, која већ више од пет година нуди обуке женама које желе да покрену сопствена предузећа.

Кључ успеха — пасивни приход

Кажу да човек поседује само ствари које може да поклони или да подели са другима. Дељење сопственог знања и искуства може бити прави благослов, нарочито уколико се квалитетни савети монетизују на тржишту и када из хобија настане успешна пословна прича.

© Flickr / Steve wilsonИстраживање показује да се у Србији највише жена налази на руководећим местима у удружењима, потом рачуноводственим и ревизорским пословима, пословном саветовању и угоститељским објектима.
На шта прво помислите када се каже „Жена змај“ /видео/ - Sputnik Србија
Истраживање показује да се у Србији највише жена налази на руководећим местима у удружењима, потом рачуноводственим и ревизорским пословима, пословном саветовању и угоститељским објектима.

Прави доказ да је преношење искуства „злата вредно“ у женском предузетништву су радионице „Од хобија до бизниса“, које је завршило преко 1.500 жена. Онлајн креативне радионице помогле су стотинама жена да побољшају своје пословне приче и живе од сопственог хобија у коме уживају.

Титула „жена змај“ вероватно би била једна од најпрестижнијих награда у Србији коју није лако стећи. Историја нам налаже да се са пажњом и поштовањем понашамо према дамама попут Милунке Савић, Исидоре Секулић и другим незнаним јунакињама, које су трудом и посвећеношћу биле испред свог времена. „Жене змајеви“ данас су нам потребније него икад у свету у коме живимо, јер нови изазови траже и нове јунакиње нашег доба.

О теми женског предузетништва у емисији „Технограм“ говорила је предузетница Јована Миљановић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала