Нацизам у елитним јединицама модерне Немачке

© AP Photo / Michael SohnВојници почасне страже немачких снага Бундесвера
Војници почасне страже немачких снага Бундесвера - Sputnik Србија
Пратите нас
Римски поздрав, плакати из доба Трећег рајха, слављење Адолфа Хитлера — 75 година након пораза нацистичке Немачке, у Бундесверу је избио ултрадесничарски скандал. Министарка одбране је оптужила једну од јединица специјалних снага за десничарски екстремизам.

Према њеним речима, елитизам јединице је негативно утицао на разум и морал појединих војних лица. Али то се и раније дешавало у Оружаним снагама Немачке.

Верни „наследници“

Пре неколико година у Бундесверу је формирана посебна радна група која је проверавала морално и психолошко стање војске и идентификовала све врсте прекршаја. Резултат је запрепастио команду. Показало се да у одређеним јединицама цвета „окорели“ нацизам. Као резултата тога, министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер званично је најавила распуштање друге чете Јединице специјалних снага (КСК), елитне јединице која од 1998. године учествује у међународним борбеним акцијама. 

„Анализа тренутних догађаја и екстремистичких случајева јасно је показала да је КСК, барем делимично, постала превише независна последњих година, што је резултат нездравог разумевања елитизма од стране појединих лидера“, саопштила је Крамп-Каренбауер. „Формирала се атмосфера „токсичног лидерства“, појавиле су се екстремистичке тенденције… То ни на који начин није у сладу са правилима Бундесвера. Друга чета јединице је распуштена“.

Према речима министарке, управо ова чета се посебно истакла 2017. године. Двадесетог априла, војна лица јединице су бучно, уз алкохол и пијане песме, прославила рођендан свог идола Адолфа Хитлера. Скандал је тада заташкан, али су официри били кажњени. А на другу чету је концентрисана посебна пажња. 

Међутим, овај „несташлук“ бледи пред резултатима претрага у касарнама КСК. Инспектори су открили да припадници специјалних снага из неког разлога чувају импресивне резерве експлозива, метака и противуставних материјала. А из арсенала јединице је без трага нестало 37 хиљада јединица муниције. Још увек нису пронађени. 

Радна група Бундесвера ће наставити да искорењује екстремизам у КСК. Према речима министарке, „инспекторима је дата потпуна слобода деловања“. Међу предложеним мерама за уклањање култа ексклузивности је ротација руководства између различитих јединица. Поред тога, обука састава КСК биће заједничка за све јединице. 

„Међународне операције се прекидају“, закључила је министарка. „Кад год је то могуће, задатке КСК ће преузимати друге јединице. Желим да нагласим да ово није казна за КСК, већ шанса да се исправи ситуација. Ускоро је годишњица до које се јединица може исправити. Устав мора бити загарантован.“

„Не разговарам са црнцима“

Овај проблем постоји већ деценијама и само се погоршава. Прошлогодишњи извештај Ханс-Петера Бартелса, задуженог за надзор Бундесвера, садржи следеће податке: у 2018. години откривено је 170 манифестација екстремизма у трупама, у 2017 – 167, у 2016 – 63. Документ такође садржи конкретне примере. 

„Један виши официр се изјаснио на обуци пред свима, укључујући и учитеља, да не воли црнце и не разговара са њима“, саопштио је Бартелс. „На питање у којој другој земљи ван граница Немачке би желео да живи, он је одговорио: у Аргентини, јер тамо још увек има нациста“.

Група официра Бундесвера је направила групу на месинџеру, у којој су објављивали цитате Адолфа Хитлера, подсмевали се „расно инфериорним“ колегама и шалили на рачун Холокауста. У војним касарнама редовно се налазе плакати Трећег рајха, слике симбола свастика, а војници се, када официри не гледају, поздрављају „римским поздравом“.  

„Поздравити колегу у јединици немачким фашистичким поздравом је за немачке војнике нешто попут дежурне шале“, објашњава за РИА Новости Антон Малахов, који је емигрирао из Русије и служио у једној од пешадијских јединица Бундесвера. „Наравно, то не раде пред командирима. Али увече у касарнама, Немци себи много тога допуштају: слушају десничарске музичке групе, подсмевају се колегама које нису немачког порекла, читају нацистичку литературу. Наравно, то не раде сви. Али у мојој чети је било најмање четири такве особе“.

Припрема за акцију

Још 2017. године, тадашња министарка одбране Немачке Урсула фон дер Лајен најавила је планове за јачање политичке обуке војника Бундесвера усред извештаја о неонацистичким тенденцијама у овој земљи. Они су такође најавили пооштравање система филтрације приликом уписа у војску уз детаљну проверу прошлости регрута. Немачка влада покушава да ограничи ултрадесничарским екстремистима приступ Оружаним снагама. Међутим, није лако преломити тенденцију која је карактеристична за цело друштво.

По мишљењу многих стручњака, „нацификација“ немачке војске првенствено је повезана са изузетно либералном миграционом политиком. Прилив избеглица из Африке и са Блиског истока приморао је немачко друштво да испољи десничарске тенденције, ксенофобични осећања поводом незадовољства гостима су била појачана. Као гљиве после кише размножавају се ултрадесничарске групе. Неонацисти виде војну службу као прилику да пронађу нове истомишљенике, да науче да рукују оружјем и да прођу физичку обуку тренинга.  

Све ово је испуњено најтужнијим последицама. У новембру 2018. године, полиција је открила завере војске, која је требала да убије неколико политичара, укључујући и председника фракције Леве партије у Бундестагу Дитмара Барча. Завереници су већ имали оружје, муницију и гориво. А годину дана раније, у Немачкој је приведен немачки официр, који се спремао да изврши велики терористички напад представљајући се као избеглица из Сирије, да би кривицу за смрт цивила пребацили на емигранте. У његовом орману у касарни, истражитељи су пронашли предмете са нацистичким симболима. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала