Нови правилник за послодавце и запослене

© Depositphotos.com / SolidPhotosМултитаскинг
Мултитаскинг - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство за рад донело је правилник за послодавце и запослене са превентивним мерама за спречавање ширења епидемије корона вируса, који ће ступити на снагу 11. јула, објавио је Службени гласник.

Послодавци треба до 10. августа да донесу план примене мера, у складу са правилником.

Правилником о превентивним мерама, за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести прописују се превентивне мере које је послодавац дужан да примени ради спречавања појаве и ширења заразне болести и отклањања ризика за безбедан и здрав рад запослених, као и лица која се затекну у радној околини, када надлежни орган прогласи епидемију заразне болести.

Правилник се примењује на свим радним местима у радној околини у којој се обавља рад изузев рада на терену и рада од куће.

Послодавац је дужан да, за сва радна места у радној околини, донесе план примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.

Такође, послодавац је дужан да план примене мера, услед насталих промена које утичу на безбедан и здрав рад током трајања епидемије усаглашава са одлукама надлежног органа.

План треба да садржи: превентивне мере и активности за спречавање појаве епидемије заразне болести, задужење за спровођење и контролу спровођења превентивних мера и активности, мере и активности за поступање у случају појаве епидемије заразне болести:

 • Послодавац је дужан да на сваком радном месту у радној околини обезбеди примену превентивних мера, а нарочито да пре почетка рада обезбеди писане инструкције и упутства о мерама и поступцима за спречавање појаве епидемије заразне болести, који садрже информацију о симптомима заразне болести.
 • У складу са могућностима, уколико није организован рад у сменама, изврши прерасподелу радног времена увођењем друге или треће смене са мањим бројем запослених.
 • Да спроводи појачану хигијену и дезинфекцију радних и помоћних просторија што укључује редовну дезинфекцију просторија и често проветравање радног простора.
 • Такође, да обезбеди запосленима довољне количине сапуна, убруса, текуће воде и дезинфекционих средстава на бази алкохола за прање руку, да обезбеди редовно чишћење свих површина које се често додирују на радном месту, посебно просторија и опреме као што су тоалети, кваке на вратима, фиксни телефони, рачунарска опрема и друга опрема за рад, да уреди начин вођења евиденције о дезинфекцији радних и помоћних просторија коју организује и спроводи.
 • Послодавац треба да обезбеди израду упутстава за безбедан и здрав рад са извођачима радова, добављачима, дистрибутерима и спољним сарадницима, организује и обезбеди редовно уклањање отпада и смећа (канте за смеће обложене пластичном кесом) из просторија тако да се могу испразнити без контакта са садржајем.
 • Послодавац је дужан да у случају појаве заразне болести код својих запослених обезбеди примену превентивних мера, а нарочито да простор у коме је боравио запослени који је заражен се редовно физички и хемијски дезинфикује и проветрава, да се поштују процедуре уласка и изласка у просторије послодавца, користе прописана средства и опрема за личну заштиту на раду и друге мере заштите током процеса рада.
 • Треба прецизно да се дефинишу правци кретања запослених кроз радне и помоћне просторије, да се организује строга контрола кретања запослених из организационе јединице у којој је радио запослени који је заражен, да се контакти запослених из организационе јединице у којој је боравио запослени који је заражен са другим запосленима своде на нужне уз прописане мере заштите.

Предвиђа се и примена свих других мере по препоруци епидемиолога.

 • Послодавац је дужан да у плану примене мера уреди обавезе и одговорности у вези са праћењем и контролом примене мера безбедности и здравља на раду.
 • Затим, проверу ефикасности примене мера безбедности и здравља запослених на раду код послодавца врши лице за безбедност и здравље на раду.
 • Лице за безбедност и здравље на раду у сарадњи са послодавцем планира, спроводи и подстиче примену превентивних мера, а посебно: учествује у изради плана примене мера, припрема писана упутства и инструкције за безбедан и здрав рад у циљу заштите здравља запослених од епидемије заразне болести, контролише примену мера које су утврђене у плану примене мера који доноси послодавац, врши контролу коришћења средстава и опреме за личну заштиту на раду, као и да сарађује са државним органима и даје потребна обавештења о примени превентивних мера безбедности и здравља на раду.
 • Запослени је обавезан да: спроводи све превентивне мере безбедности и здравља на раду како би сачувао своје здравље, као и здравље других запослених, наменски користи прописана средства и опрему за личну заштиту на раду и да са њима пажљиво рукује, да не би угрозио своју безбедност и здравље као и безбедност и здравље других лица, додатно брине о својој хигијени тако што ће редовно и правилно прати руке, личну одећу држи одвојену од средстава и опреме за личну заштиту на раду и радног оделам.
 • Обавезно да обавести послодавца уколико посумња на симптоме заразне болести код себе, код других запослених или чланова своје породице, пре почетка рада прегледа своје радно место укључујући и средства за рад која користи, као и средства и опрему за личну заштиту на раду и да у случају уочених недостатака извести послодавца или друго овлашћено лице.
 • Пре напуштања радног места, да радно место и средства за рад остави у стању да не угрожавају друге запослене, у складу са својим сазнањима одмах обавести послодавца о неправилностима, штетностима, опасностима или другој појави која би на радном месту могла да угрози његову безбедност и здравље или безбедност и здравље других запослених.
 • Сарађује са послодавцем и лицем за безбедност и здравље на раду, како би се спровеле додатне неопходне мере за безбедност и здравље на раду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала