Србија се никоме неће извињавати што је осудила кривце

© Sputnik / Дејан СимићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је апсолутно неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да се нота Министарства спољних послова БиХ, упућена МСП-у Србије, објави у медијима, а да се тек након тога достави Београду, и то слањем мејла и додао да се Србија никоме неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе.

Он је то рекао поводом протестне ноте коју је Београду упутила министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић због пресуде којом је бивши командант тзв. Армије БиХ Хусеин Мујановић осуђен на 10 година затвора за ратни злочин почињен над Србима.

Након тога председавајући Председништа Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковић амбасадорку БиХ Аиду Смајућ на консултације у Сарајево.

„Пошто је МСП Србије од стране амбасадорке Аиде Смајић обавештено да је позвана на консултације у Сарајево, као реакцију на такав поступак позвао сам амбасадора Србије у БИХ Александра Ђорђевића на хитне консултације у Београд. Због тога неће нити у могућности да се одазове позиву на састанак код Шефика Џаферовића, и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадорка БИХ врати у Београд“, рекао је Дачић агенцији Танјуг.

Дачић је истакао да је апсолутно неприхватљиво мешање у рад правосудних органа, а посебно у поступке који се тичу ратних злочина, који су универзалног карактера и где свака жртва заслужује да починиоци буду изведени пред лице правде и кажњени за почињена дела.

„Постављам питање да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против некажњивости злочина је једно од темељних начела савременог правног поретка и владавине права. Зашто онда БИХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановића за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијени?“, запитао се Дачић.

Како је додао, једино расветљавањем свих злочина почињених током оружаних сукоба на територији бивше Југославије и процесуирањем починилаца може се остварити трајно помирење.

Према његовим речима, Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине потпуно је у складу са међународним правом, праксом и обичајима у савременим државама, и у Србији није суђено само за злочине против Срба, већ и против Хрвата и Муслимана, због чега одбијамо тврдњу из Сарајева да је реч о правно-политичком инструменту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала