Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Амерички генерал: Нема доказа за тврдње о завери Русије са талибанима

© AFP 2023 / CHIP SOMODEVILLAАмерички генерал Кенет Макензи
Амерички генерал Кенет Макензи - Sputnik Србија
Пратите нас
Начелник Централне команде Оружаних снага САД генерал Кенет Макензи изјавио је да саопштења, која је добио од националне обавештајне службе о наводној завери Русије са припадницима талибанског покрета, немају довољно доказа.

„Информације обавештајне службе ми се нису чиниле убедљивим, нису имале довољно доказа да бих могао да покренем поступак на суду. Сматрао сам то врло алармантним, али једноставно нисам тамо нашао узрочно-последичну везу... Обавештајне информације нису потврђене“, истакао је генерал за телевизију „Еј-Би-Си“.

Према његовим речима, те информације нису биле довољне да наложи детаљнију проверу.

Макензи је нагласио да није добио информације о утицају Москве на ситуацију у Авганистану. Он је, такође, напоменуо да, с обзиром да су талибани последњих година активно нападали америчке војнике, низ чланака у „Њујорк тајмсу“ није променио приступ Пентагона у осигуравању безбедности својих запослених на територији Авганистана.

Амерички лист „Њујорк тајмс“ је 26. јуна објавио чланак у којем се наводи да су неке јединице руске војне обавештајне службе подстицале талибане да нападају војнике међународне коалиције у Авганистану. Лист је тврдио да су такви налази америчких обавештајних служби представљени америчком председнику Доналду Трампу „пре неколико месеци“, а Савет за националну безбедност Беле куће расправљао је о овом питању крајем марта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала