Како су светски медији извештавали о протестима у Београду

© Sputnik / Радоје ПантовићЗапаљено возило у нередима испред Скупштине
Запаљено возило у нередима испред Скупштине - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске агенције пренеле су касно синоћ да су се демонстранти и присталице опозиције сукобили са полицијом и покушали да упадну у зграду Скупштине Србије у Београду, након најаве враћања рестриктивних мера, укључујући полицијски час за викенд, ради сузбијања ширења вируса корона.

Поједини демонстранти су, наводе агенције, накратко успели да се пробију у зграду Скупштине, али су их полицајци потиснули, а они су узвратили паљењем бакљи и бацањем камења, флаша и јаја на полицију.

АП наводи да је полиција у неколико наврата испалила сузавац на демонстранте испред зграде парламента, док су поједини демонстранти узвикивали: "Оставка, оставка".

Биланс нереда у Београду — Повређена 43 полицајаца и 17 цивила, запаљена полицијска возила

Неколико сукоба избило је између неких од најекстремнијих демонстраната, који како се чини, каже АП, припадају крајње десним групама, и полицајаца који су користили палице.

Полиција се, наводи се, сукобила са демонстрантима и испред зграде РТС, коју опозиција оптужује за пристрасно извештавање у корист власти.

Претходно је председник Александар Вучић описао ситуацију са епидемијом вируса корона у Београду као "алармантну" и "критичну", јер су болнице у граду близу попуњених капацитета, након што су власти раније током дана известиле о највећем дневном броју смртних случајева од вируса корона.

Многи су, како пише АП, оптуживали председника Србије да је претходне мере затварања укинуо само због избора, што је он негирао.

Агенција је пренела и да је премијерка Србије Ана Брнабић осудила протесте, наводећи да ће полиција заштитити ред и мир и оптужила опозиционе политичаре да стоје иза упада у парламент.

Ројтерс наводи да је Србија са седам милиона становника пријавила је 16.168 случајева вируса корона, и 330 преминулих, а само у уторак забележено је 299 новооболелих и 13 преминулих.

Епидемиолози и доктори упозорили су да су болнице пуне, а медицински радници уморни, наводи британска агенција.

Ројтерс истиче да је Србија почетком марта увела ванредно стање ради сузбијања ширења вируса корона, а крајем маја била међу првим земљама која се отворила и заказала изборе за 21. јуни.

Противници криве владу за пораст броја случајева вируса корона и тврде да грађани не треба да плаћају цену још једним полицијским часом, наводи Ројтерс.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала